BINA: Prenesi svoj projekat 

BINA

Mladi timovi Modelart Arhitekti i Centar za digitalni dizajn, u okviru manifestacije BINA

Izložba “Ponesi svoj projekat” u okviru 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture biće otvorena u četvrtak, 2. juna u 19 časova u BINA kabini, u dvorištu Fakulteta likovnih umetnosti (Mila Milunovića 1).

Na ovoj izložbi učestvuju mladi timovi Modelart Arhitekti i Centar za digitalni dizajn, koji predstavljaju svoje kreativne ideje bazirane na različitim principima projektovanja kroz teoriju i praksu. Kustoskinja je Natalija Đukić.

Saradnja timova Modelart arhitekti i Centar za digitalni dizajn je primer kontinualnog istraživanja na velikom broju projekata. Saradnja istraživačke institucije i privatne prakse je rezultirala unikatnim projektima, a ova izložba prikazuje njihov proces nastajanja kroz različite faze. Kreativnost kao osnovni pokretač arhitektonske struke u ovom slučaju nije jednosmerna – ona se hrani i obnavlja kroz istraživanje i realizaciju projekata različitog obima.

Modelart arhitekti osnovan je 2009. godine i njegov rad se zasniva na konstantnom istraživanju i eksperimentisanju kroz sve faze rada na projektu. Arhitekturu smatraju procesom koji se ne završava realizacijom, tj. izgradnjom, nego se nastavlja kroz život objekta i interakciju sa korisnicima. Upravo zato je težište rada na odnosu sa klijentima i korisnicima prostora, na socijalnoj dimenziji arhitekture. U studiju se konstantno istražuju različite tehnike izrade, kroz eksperimentisanje sa formom i primenom različitih materijala.    

Centar za digitalni dizajn (CDD) osnovan je 2014. godine na Fakultetu tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu. CDD je posvećen razvoju i istraživanju primene savremenih tehnologija u oblasti arhitekture. Ekspanzija novih tehnologija u procesu projektovanja, vizualizacije i građenja (fabrikacije) omogućila je razvoj savremene arhitekture na način koji ranije nije bio moguć.  Cilj Centra je istraživanje, projektovanje i realizacija specifičnih arhitektonskih problema primenom naprednih tehnika modelovanja, programiranja, robotike u arhitekturi i digitalne fabrikacije.

BINA tim kroz program “Ponesi svoj projekat” želi da afirmiše i inicira povezivanje mladih autora ka formiranju BINA ALUMNI KLUBA, kreativnog huba koji bi uspostavio nove mreže mladih profesionalaca u udruživanju i deljenju znanja i iskustva kao i razvoja ideja preko multidisciplinarnih projekata, učestvovao u razvoju evropskih iskustava i promovisanju arhitekture kao dela kulture.

Program “Ponesi svoj projekat” realizuje se u saradnji sa Inženjerskom komorom Srbije.