malaUbal a zmiz
Foto: scena iz filma "Pali i smotaj"

Češki reditelj Adam Hobzik: “Pitao sam se na koje kompromise sam spremam da bih završio ovaj film”

Češki film “Pali i smotaj” (Ubal a zmiz), u kom igra naš glumac Peđa Bjelac, biće prikazan u okviru takmičarskog programa na Međunarodnom festivalu debitantskog filma 4. Ravno Selo, koji počinje danas i traje do 4. jula.  

O novoj crnoj komediji, i o procesu nastajanja filma prvenca u Češkoj, govori nam reditelj i scenarista Adam Hobzik, koji je, pre dugometražnog filma “Pali i smotaj”, snimio kratkometražni film „Haka“ i TV seriju „Pizza Boy“:

“Pali i smotaj” je Vaš debitantski film. Put do debitanta nije lak nigde, zar ne? Kako je to izgledalo u Vašem slučaju?

Adam Hobzik: Bio je to dug put. Meni je bilo ključno da napišem dobar scenario, koji će potom otvoriti neka vrata. Potom, bilo je potrebno puno strpljena da istrajem. Bio sam ubeđen da je najteže za jednog debitanta da nađe svog producenta, međutim, najteže je došlo posle. Često sam pitao sebe na koliko to kompromisa sam spremam da bih završio ovaj film, da bi se ispostavilo da ih je na kraju bilo i previše. Cena nije bila samo vreme ili energija, već i deo moje vizije. 

malaUbal a zmiz presskit poster
Pali i smotaj, 2. jula na “Ravno Selo” festivalu

Adam Hobzik: Prevashodno, ja sam scenarista, pa su me uvek fascinirali filmovi komplikovane strukture i paralelne priče. Tako da je, pre svega, izazov bio da tako nešto i napišem, a najzad i da debitujem s filmom koji je pomalo riskantan, razigran i žanrovski orijentisan. Bez teških tema i drame, već samo da je zabavno i da je to čista ljubav prema pravljenju filma. 

Drugi razlog je moja inspiracija. Kada sam bio srednjoškolac, znao sam jednog tipa koji je prodavao travu i koji je uvek imao neku ludu priču o prethodnoj noći, u kojoj je bežao od policije i upoznavao neke zgodne cice. To je bilo zabavno tad, ali kada sam sreo jednog takvog deceniju kasnije, taj je i dalje ostao u srednjoj školi, u svojoj galvi. U toj njegovoj nezrelosti video sam nešto univerzalno i zapravo smešno. To je bila polazna tačka Ubal a zmiz.

Kako ste se slagali s našim glumcem Peđom Bjelcem, koji igra jednog od glavnih likova u filmu?

Adam Hobzik: Peđa je nešto posebno. Prvi put sam ga gledao na ekranu pre osam godina u češkoj TV seriji Cirkus Bukowsky, čiji kvalitet cenim. Međutim, bilo je tu nešto što joj je još više dalo na kvalitetu a to je Peđina harizmatična gluma. Verujte mi, to nije samo zbog njegove glumačke veštine, već je u pitanju prava harizma. Osim toga što “kida” na platnu, on je veoma fina osoba iza kamere. Uvek je spremam da pomogne, uvek je koncentrisan na izvođenje, i uvek je u ulozi. Volim glumce koji scenariju daju poboljšanje i koji pokušaju da se sažive s ulogom. Peđa je jedan od njih, pa nije ni čudo što je velika zvezda.

Ubal a zmiz presskit final eng GB
Peđa Bjelac u “Pali i smotaj” (glumio i u filmu Hari Poter i vaterni pehar, ali i u Ubice mog oca, Nemanjići…)

Koja su Vaša očekivanja od Ravno Selo festivala, na kom će Vaš film biti prikazan drugog dana, 2. jula?

Adam Hobzik: Samo se nadam da će se ljudi lepo provesti i zabavljati kao pre Covid-a.

Pandemija polako slabi, rekli bismo. Šta će njen kraj značiti za film i filmadžije?

Adam Hobzik: Tokom pandemije i izolacije imali smo to vreme neke čudne samoće, koje je za mene na neki način bila i neophodna. Neko vreme za čitanje, razmišljanje za osveženje. Tako da pored očiglednih problema to je doprinelo i inovativnosti. Verujem da će nam narednih nekoliko godina doneti najoriginalnije i najuticajnije filmove našeg vremena. 

Intervju vodila: Jelena Čolović (Ravno Selo festival)
Prevod i adaptacija: Tijana Janković-Jevrić