IMG 9899

Operete Franca Lehara – VESELA UDOVICA

Danas je u Hotelu Zepter održana konferencija za medije povodom najnovije produkcije Opere i teatra Madlenianum. Konferenciju je otvorio generalni direktor i umetnički direktor Opere i baleta Andreja Rackov, koji je istakao da je ovo delo izabrano baš zbog toga što ovu operetu smatraju “kraljicom operete” i što je izabrana ekipa koja garantuje hit predstavu. Madlenianum je kroz opsežne audicije izabrao izvođače I ovo se pokazalo kao pravi način u pripremi nove produkcije, jer smo tako došli do nekih umetnika koji prvobitno nisu bili u fokusu.

Premijera operete Vesela udovica očekuje nas 13. februara u 19.30 na Velikoj sceni Madlenianuma, prva repriza je 20. februara. Opereta se peva na srpskom jeziku sa titlom na engleskom.

Dirigent Vesna Šouc Tričković, koja ima dugogodišnju saradnju sa Madlenianumom, jer rekla da se opereta kao žanr u muzičkom smislu ne razlikuje od opere, ali da je samo izvođenje sa govornim partijama i koreografskim numerama približava mjuziklu. Po pravilu opereta je uvek komična i dijalozi su jako važni u vođenju radnje. Pohvalila je učešće svih izvođača i horski ansambl koji vredno rade na pripremi ovog složenog dela, kao i korepetitore Draganu Anđelić Bunjac i Vladimira Gligorića koji paralelno rade muzičke i koreografske probe.

Robert Bošković, reditelj predstave, gost iz Hrvatske je olupio ekipu svojih vrednih saradnika sa kojima je već radio hit predstave u Hrvatskoj, tako da očekuje da ovo delo Madlenianuma pređe naše granice. U današnje vreme digitalnih medija, imajući u vidu zahtev publike da je pozorište zabava, on ovo delo postavlja u epohi, ali uz pomoć svog dramaturga Igora Weidlicha i odobravanja od strane licence, opereta u 3 čina je svedena na dva čina sa pauzom, radnja je ubrzana, britki dijalozi su vezivno tkivo između prepoznatljivih numera Leharove muzike. Predstava se priprema kao vizuelni spektakl sa vrcavom radnjom.

Duška Nešić, kostimograf i bliski saradnik Robertov je rekla da kostimi iako su raskošni veoma prate radnju i atmosferu priče, tako da su oni u I činu monohromni, u II su u bojama, da bi vatromet bio u III činu u kome dolazi do vrhunca njihova raskoš, jer radnja se događa u Parizu i ideja je da se kroz kostim vidi frivolnost epohe.

LookerWeekly magazin Slobodna zona 2023 baner

Vesna Režić, scenograf nije prisustvovala pressu, ali je njena asistentkinja Nikolina Kuzmić istakla dobru saradnju sa tehničkim sektorom Madlenianuma, ona je potvrdila reči reditelja da će scenografija biti monumentalna, ali veoma funkcionalna za same aktere. U tome će pomoći i 3D maping, hologrami i projekcije koje radi Ivan Lušičić, još jedan umetnik iz Hrvatske. Upravo ove intervencije u prostoru će predstavljati sećanje na mladost Hane i Danila, glavnih likova u ovoj opereti.

Milica Cerović, koreograf, prvi put radi operetu, pa je time izazov veći, ali ekipa sa kojom radi obećava sjajne numere, imamo čak jedan step u komadu. Išlo se na to da koreografija bude bliska mjuziklu. Konferenciji je prisustvovala i njena asistentkinja Jovana Ikonić, kao i asistent reditelja i glumački pedagog Isidora Goncić.

Na veoma posećenoj konferenciji atmosfera je bila zabavna upravo zbog svih izvođača koji su došli da ispoštuju medije. Kao predstavnik ovog velikog ansambla istakao se Đorđe Stojković kome je prvi put da igra u Madlenianumu i opereti, ali se nadamo ne i poslednji jer je njegova pozitivna energija prosto zarazna. Ovu pozitivnu atmosferu sa svakodnevnih i celodnevnih proba Vesele udovice istakao je i Žarko Stepanov, koji već ima sjajno iskustvo sa Madlenianumom, ali je angažman u opereti svakako izazov.

Na kraju se se dve Hane Glavari – Vesele udovice, Branislava Podrumac i Mirjana Matić, složile da je divno raditi operetu, gde je glumcima svakako teško da pevaju, a pevačima da glume, ali da je zajedništvo takvo da svi svima pomažu i da nema surevnjivosti između obe podele, već da svako podjednako učestvuje, jer je pored toga što su one glavne uloge u stvari ovo je jedna ansambl predstava i likovi su tako napisani da svaki bitan za radnju I svaki umetnik ima priliku za bravuru. Branislava Podrumac je naročito istakla da joj je drago da radi sa umetnicima iz Hrvatske, jer je ona iz Osjeka, i bez obzira na to što već 23 godine živi u Beogradu, porodica joj je u Hrvatskoj i vezana je za ovu zemlju.