ZAA PC Aleksandar Dandi Nešić 4

Bend ZAA: Bezuslovna ljubav je održala našu priču

Kažu da su pesmu „Unconditional Love“ izabrali za svoj novi spot zbog njene univerzalne poruke o bezuslovnoj ljubavi. O emocijama i muzici, Eurosongu i budućim koncertnim aktivnostima govore nam članovi kruševačkog crossover benda ZAA.

Bend ZAA sa pevačicom Sanjom Vučić, koja je ove godine predstavljala našu zemlju na Eurosongu, najavljuje i nastupe na kojima će izvoditi i singlove sa svog novog studijskog projekta.

LW: Da li je bezuslovna ljubav moguća i koji je njen preduslov?

ZAA: Moguća je. Mi smo odličan primer za to. Originalno, tekst je pesma koju je Fat Zed (bubnjar – Zlatko, prim. aut) posvetio svojoj devojci, i eto, nekoliko godina kasnije – imaju i dete.

Zašto baš to pominjemo? Zato što su baš ta deca dokaz da se može voleti bezuslovno. A i ostali članovi benda imaju slične primere iz svojih života.

Ako celu stvar posmatramo iz ugla samog benda, isto možemo reći da je upravo takva bezuslovna ljubav i održala našu priču sve ove godine, jer, voleli smo se najviše kad smo se najviše “mrzeli”, čak i onda kada imamo nesuglasice, ta emocija nas vodi da ih prevaziđemo.

LW: Kada govorimo o velikim emocijama i ostrašćenosti, da li je to nešto što publika prepoznaje kod vas, da li je to ZAA?

ZAA: Publika zadržava pravo da izvuče sama svoje zaključke. Mi ćemo zadržati pravo da uvek pišemo pravo iz srca. Naša publika prepoznaje istinu u metaforama, jer nama je ljubav metafora za istinu i obratno. Ne možeš biti umetnik, a da nisi svesno ili nesvesno duboko religiozan. U tom smislu ljubav je metafora i za veru čak i kada se, opet, svesno ili nesvesno, odričeš iste.

LW: Pitanje koje ne možemo da zaobiđemo jeste ono koje se odnosi na Eurosong. Pretpostavljam da je to posebno i veliko iskustvo. Da li je ispunilo očekivanja i potvrdilo neka predubeđenja?

ZAA: Da, da i još jednom da. U životu ne postoje dobra ili loša iskustva. Svako iskustvo je obrazovno, samim tim, svako iskustvo je dobro.

LW: Nastavljate sa nastupima u Srbiji i regionu, da li očekujete da na vašim koncertima bude i nova publika, s obzirom na pomenuto takmičenje i Sanjin nastup?

ZAA: Ne očekujemo ništa, ali zato poručujemo da vi možete da očekujete nastupe u vidu energetskih bombi. Ako je Evrosong zainteresovao više ljudi za našu muziku onda hvala Evrosongu.

LW: Šta je to novo što će publika čuti na predstojećoj turneji? I kada možemo da očekujemo novi album?

ZAA: Izvodićemo par pesama koje su ovom trenutku kompozitorski i aranžerski već gotove. Da ne ispadne da ih isprobavamo na publici, ali, mi sami smo nestrpljivi da ih što pre predstavimo. Novi album će izaći u trenutku kad budemo potpuno zadovoljni pesmama i produkcijom.

LW: Da li i dalje ZAA ne pravi kompromise?

ZAA: Našu muziku nazivaju crossover. Crossover je sam po sebi kompromis, ali samo stilski, jer svako u bendu sluša različitu muziku a krajnji rezultat u jeste upravo taj kompromis uticaja koji svako donese u bend. Idejno nikad nećemo napraviti kompromis.