SEĆANJE NA BOL – MARGERIT DIRA U BIOSKOPIMA OD 4.4.

Francuski kandidat za Oskara -film reditelja Emanuela Finkijea „ Sećanje na bol – Margerit Dira“ premijerno će biti prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 4.4. u 20.30. Publika širom zemlje će moći da pogleda ovaj film počev od četvrtka u svojim omiljenim bioskopima. 

Melani Tieri glumi samu Margerit Dira u ovoj adaptaciji autobiografskog romana „Bol“ (La douleur) ove čuvene spisateljice. U okupiranom Parizu 1944. godine mlada i talentovana spisateljica Margaret Dira je član Pokreta otpora zajedno sa svojim mužem Robertom Antelmom. Nakon što njenog supruga deportuje Gestapo ona se upušta u riskantnu romansu sa saradnikom Višijevske Francuske ne bi li pomogla svom mužu.  

Reditelj filma ističe kako ga je na ovaj film inspirisalo prvenstveno lično iskustvo – jer je i sam imao članove porodice koji su poslati u logor, iako je čitao knjigu još kao student, ali tad nije mogao ni da pomisli da će moći da snimi film na osnovu ovog romana. Finkije i Melani su već radili zajedno na prethodnom filmu i sam reditelj za nju kaže da ona ne vara, ne glumi, već jednostavno postoji.

„U svojoj suštini , ’Sećanje na bol’  govori o  ’strahoti zaboravljanja’, bilo da se radi o nekom od naših najbližih ili svih žrtava rata. Dira  insistira da se sećamo i bez sumnje njena poruka se mora shvatiti ozbiljno,“  napisao je čuveni kritičar Roger Ebert. 

 „Ovo je ozbiljan, visoko intelektualni film.“– New Yorker