IMG 4754

Premijera: Koferče u Madlenianumu

KOFERČE – premijera urnebesne komedije Jurija Poljakova 

na Velikoj sceni Operi i teatra Madlenianuma

Premijera 12. april 2019. u 19.30

Reprize 14. i 19. aprila 2019. u 19.30

Uskoro nas očekuje premijera „apokaliptične“ komedija KOFERČE, kako je sam autor nazvao, Jurij Poljakov (1954) – jedan od najčitanijih pisaca u Rusiji i najizvođeniji savremeni ruski dramski pisac. Sa jasnom svešću koliko je postavljanje komedije odgovoran potez u pozorištu koje je izgradilo publiku dramskih projekata, negujući najčešće melodramu i biografske komade, gospođa Madlena Zepter je veoma pažljivo birala komediografski naslov za svoj Teatar. Uporište za ideje kojima se vodila, po pitanju komada koji bi publiku nasmejao, a istovremeno bio i topao i mudar, gospođa Zepter je našla upravo u delu KoferčeJurija Poljakova, koji će se prvi put premijerno izvodi na beogradskoj sceni. Sam autor će prisustvovati premijeri 12. aprila, dok su reprize 14. i 19. aprila u 19.30 na Velikoj sceni Madlenianuma.

Komedija Koferčeuspešnoseigra već četvrtu sezonu u Moskovskom teatru satire. Smešne i mudre replike pozorišni posetiocipamte i prenose od usta do usta. Nastavljajući satiričnu tradiciju Krilova, Gogolja i Bulgakova, autor se bavi večnom temom: vlast i mali čovek. Jurij Poljakov silinom svog ubojitog humora potvrđuje da snaga šefa države nije u „atomskom koferčetu“, već u poštovanju prema vlastitom narodu. Rediteljka Olja Đorđević je u radu na predstavi, između ostalog, prenela misao da je planetarno važno da se ukaže dostojanstvo svakom pojedincu. Ona je, gradeći humor, ne iz žuči i jeda već iz životne radosti, ponela glumce u građenje jedne pitke, pomalo bajkovite, a ipak snažne i društveno odgovorne predstave. Jer, šta bi bilo kada bi zaista došlo do, ne bilo kakvog, već atomskog rata?

Mihail Stražarenko, koga tumači Marko Gvero, je glavni junak koji odlučuje da uzme stvari u svoje ruke. Pogrešan izbor profesije, pogrešan izbor žene (Jelena Ćuruvija Đurica) sa kojom će provesti život, pogrešna noga na koju je ustao tog dana, sve to dovodi do odluke da je neophodno učiniti nešto, preseći začarani krug sumorne svakodnevice u kojoj mu jedino zadovoljstvo pričinjavaju pecaroški izleti i povremeni tanjir loše skuvanog boršča. Mihail, kao uzor svima nama, jednog dana odlučuje da kaže „ne” tom svetu koji ga guši ali, kako to biva u dobro napisanim komedijama, on to čini na neprimeren, nedovoljno isplaniran i pomalo trapav način koji dovodi do niza komičnih situacija.

Pored dvoje supružnika glumačku podelu u ovoj urnebesnoj komediji čine: Gorica Popović, Ivan Bekjarev, Miljan Prljeta, Vanja Nenadić, Danina Jeftić, Saša Latinović, Vukašin Jovanović, Bogdan Bogdanović i Dubravko Jovanović.

„Pobuna malog čoveka protiv represivne vlasti i nepravednog sistema, koji guta upravo takve male ljude, večita je tema počev od najvećih dela svetske književnosti do holivudskih filmova. Taj mali čovek koji se, nekom iznenadnom, često i njemu nerazumljivom hrabrošću izdvoji – daje i nama nadu da je pobuna moguća, da i mi možda možemo uticati na tok istorije“, kaže nagrađivana rediteljka Olja Đorđević.

foto: Duško Filipović.