Screen Shot 2016 01 12 at 21.43.46

9. KUSTENDORF

Deveti Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf” biće održan od 22. do 27. januara u Drvengradu na Mokroj Gori, najavljeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture i informisanja.

Najavljeno je 17 filmova mladih autora, kao i filmovi Žaka Odijara, Matea Garone, Đija Žangkea, dok novinu čini novi program pod nazivom „Dekolonizovanje filma“.

Ivan Tasovac, Ministar kulture i informisanja, istakao je jedinstvenost ovog Festivala kako kod nas tako i u svetu, jer predstavlja, pre svega, jedno sentimentalno putovanje u budućnost.

„Tu se mladi autori susreću, mogu da vide i predvide u kom pravcu će ići njihov rad. Takođe, postaviće osnove filma i kulture u jedinstvenom ambijentu“ izjavio je ministar Tasovac dodavši da je ovaj Festival privilegiju za čitavu našu zemlju. 

Za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 17 filmova mladih režisera iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine, Rusije, Srbije i Španije, koje je među 400 prijavljenih kratkometražnih filmova odabrala selektorka Dunja Kusturica.

Emir Kusturica, osnivač Kustendorfa, rekao je: „Skupiti decu iz čitavog sveta, i odvesti ih na jedno brdo, sad već postaje kulturna institucija, koja predstavlja čast za Srbiju“. Kusturica je istakao i da je čitav svet stao u mali broj dana Festivala, da je ovo najplodnija godina za srpski film, kao i da ima najviše srpskih ostvarenja u takmičarskom programu.

Najbolje filmove odabraće žiri u sastavu: filmske producentkinje i autorke dokumentarnih filmova iz Etiopije, Mažida Abdi i filmski producent iz Argentine, Hoze Ibanjez, dok će treći član biti izabran u naredna 24h.

Nagradu „Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodeliće direktorka fotografije Dijan Baratje i švedski direktor fotografije Ištvan Borbaš.

Program „Savremene tedencije” predstaviće, neke od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije čiji autori će biti gosti festivala i držati radionice studentima i mladim autorima, već tradicionalno.

Biće prikazani filmovi: „Dipan” Žaka Odijara – prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu, „Blago” Kornelijua Porumbojua (nagrada „Izvestan talenat” u okviru kanskog programa „Izvestan pogled”), „Planine mogu da odu” Đije Žangkea, „Priča nad pričama” Matea Garonea, kao i „Blanka” – debitanski celovečernji film pobednika „Kustendrofa” 2009. Kokija Haseija, nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu.

9. Kustendorf festival bi treblo da poseti argentinski reditelj, producent i montažer Pablo Trapero. Zatim, sa Garoneom dolazi i glumac Tobi Džons, dok će predavanje održati direktor i glavni selektor Kanskog festivala Tjeri Fremo, a ispred Britanskog filmskog instituta će biti Amanda Nevil.

Novi program „Dekolonizovanje filma” predstaviće, po ideji Dunje Kusturice, filmove koji dovode u pitanje dominantne narative o odnosima izrabljivača i izrabljivanih u neokolonijalnom kontekstu, kao i one o klasnim odnosima unutar zapadnih društava. To su filmovi „O nasilju” Jorana Huga Olsona, „Kapetan Tomas Sankara” Kristofa Kupelina i „Nemačka mladost” Žana Gabrijela Perioa.

„Retrospektiva velikana” biće posvećena Žaku Odijaru i producentu Karlu Baumgartneru. A najavljena je i nagrada posvećena tom nemačkom producentu „koji je mnogo uradio za srpski film” – rekao je osnivač Kustendorfa, reditelj Kusturica. 

Večernji časovi festivala rezervisani su za muzički program, koji će činiti izvođaći: „Partibrejkers”, „Kolja i Grobovlasnici”, jermenska rege i ska atrakcija „Reinkarnejšn” i moldavski trubač Adam Stinga.

Festival, u starom duhu posvećen je budućim filmskim stvaraocima, kao i velikanima svetskog autorskog filma, u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Gazprom njefta, Mećavnik grada i TNSO.