The Cure

The Cure na prijemu u Rokenrol dvoranu slavnih svirali čak pet svojih hitova

Rok giganti The Cure, koje ćemo ovoga leta gledati na Exitu, primljeni su u Rokenrol dvoranu slavnih, a na ceremoniji su odsvirali čak pet svojih hitova, uključujući  „Lovesong“ i „Boys Don’t Cry“. Ovo priznanje je došlo posle čak 40 godina rada i isto toliko radijskih singlova, uz desetine miliona prodatih albuma širom planete, a nedavno je potvrđeno i da će legendarna grupa upravo ovog  leta objaviti svoj prvi studijski album posle 11 godina!

Pored njih,  još šest izuzetnih muzičkih imena uvršteno u Rokenrol dvoranu slavnih na ceremoniji koja je održana u Barkli centru u Njujorku. Ova, po mnogima najveća počast u muzičkoj industriji ukazana je i legendarnim bendovima Def Leppard i Roxy Music, ali i grupama nešto novije generacije poput RadioheadThe Zombies. Na zlatne stranice muzičke istorije upisane su i čuvene pevačice, te ikone svog vremena Janet JacksonStevie Nicks.

Sam događaj bio je bogat poznatim muzičkim imenima koji su došli da iskažu poštovanje ikonama muzike, te je tako gitarista i tekstopisac benda Queen Brian May govorio o rokerima Deff Leppard, grunge zvezda i frontmen Nine Inch Nailsa Trent Reznor predstavio je The Cure, a frontmen sastava Talking Heads David Byrne bio je pravi izbor da predstavi ekscentrični Radiohead, koji su inspiraciju za ime dobili upravo od pesme Byrnovog benda „Radio Head“ iz 1986. Ovogodišnja ceremonija bila je istorijska zbog činjenice da je Stevie Nicks postala prva žena koja je dva puta primljena u Rokenrol dvoranu slavnih, pošto je prethodno uvrštena među velikane 1998. godine kao deo sastava Fleetwood Mac. Zanimljivo je i da su Radiohead često isticali da im priznanja poput ovog nisu prioritet, te se postavljalo veliko pitanje da li će prihvatiti ovakvu čast i pojaviti se na ceremoniji, ali je se pokazalo da se prilika ulaska u Rokenrol dvoranu slavnih ne propušta.

Ovo priznanje smatra se jednom od najvećih potvrda veličine nekog umetnika i njegovog uticaja na modernu muziku, a ove godine prvi put je i publika učestvovala u izboru muzičara putem glasanja. Standardno pravilo jeste da mora da prođe 25 godina od izdanja prvog albuma benda ili izvođača, te su tako The Cure stekli pravo na mesto u dvorani slavnih 2004. godine, s obzirom na to da su na sceni debitovali sa izdanjem „Three Imaginary Boys“ 1979. godine, a Radiohead predvođen pevačem Thomom Yorkom svoju prvu šansu imali su prošle godine, pošto je njihovo debitno izdanje „Pablo Honey“ izdato 1993. godine.