Ana Seferovic

Književno veče Ane Seferović u Beogradu  

Nova knjiga pesama Ane Seferović Materina, koja je nedavno objavljena u izdanju Arhipelagau pesničkoj ediciji Elementbiće premijerno predstavljena na književnoj večeri u Klubu Doma omladine Beograda u ponedeljak 3. septembra s početkom u 20 časova.

O knjizi Materinagovoriće Ana Seferović, Ana Marija Grbić, Svetlana Rakočević, Tamara Šuškić i Gojko Božović. Publika će moći da vidi i video prezentacije nekih pesama Ane Seferović, dok će autorka govoriti stihove uz muzičku pratnju Vukše Veličkovića.

Novu knjigu beogradske pesnikinje koja živi u Londonu Ane Seferović Materina možemo čitati kao moderan spev intenzivnog tona i dugog daha u kome se ukazuju, jedno po jedno, i uvek izbliza, lica savremenog sveta od izmeštenosti do usamljenosti, od gneva do otuđenosti, od urbane odiseje do migrantskog iskustva, od krize komunikacije do žudnje za drugim, od nezadovoljstva do obamrlosti, od gradskog mnoštva do istinske samoće.
– Kao u kakvoj pesničkoj hronici modernog grada, u gustom i narativnom toku svojih stihova Ana Seferović, protivno svakom tipu funkcionalne korektnosti, demistifikuje jezičke i ideološke obmane i ograde koje nas razdvajaju od stvarnog sveta i autentičnog iskustva. Skidajući jedan po jedan sloj mitologizovane stvarnosti i govoreći snažno i uzbudljivo, kako se govori najčešće samo u svedočenjima, pesnikinja nas suočava sa svetom u kome je otadžbinapovlašćena reč svih ideoloških projekcija, dok je materinasamo psovka. Materinaje snažna i uzbudljiva knjiga kako na nivou jezika, tako i na nivou značenja – kaže književni kritičar i glavni urednik ArhipelagaGojko Božović.

Rođena u Beogradu, pesnikinja Ana Seferović živi i stvara u Londonu, gde je deo nekoliko umetničkih platformi. Pre Materine, Ana Seferović je objavila tri knjige poezije Duboki kontinent (2000), Beskrajna zabava(2004) i Zvezda od prah-šećera(2012). Koautorka je dve drame, kao i dve knjige poezije na engleskom.

Poezija Ane Seferović je prevedena na više jezika i objavljena u mnogim časopisima i antologijama.