Ruski konzul 4

Poslednji film Žarka Lauševića zatvara 52. FEST

Dramatično ostvarenje o ključnim trenucima začetka kosovske krize spušta zavesu na 52. izdanje FEST-a.

Ovogodišnji 52. FEST  3. marta zatvoriće poslednji film miljenika domaće publike Žarka Lauševića ”Ruski konzul”, koji je, prema romanu Vuka Draškovića, režirao Miroslav Lekić.

Film ”Ruski konzul” je dramatična priča o ključnim trenucima začetka kosovske krize i donosi pred publiku zaplet koji nas vaća u godine koje  će definisati budući suživot Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji. 

Protagonista ovog ostvarenja je srpski doktor Ilija Jugović, koga tumači Nebojša Dugalić, a koji po kazni dobija premeštaj u bolnicu u Prizrenu. Na novoj dužnosti upoznaje profesora istorije Ljuba Božovića – “ruskog konzula”, naizgled psihijatrijskog pacijenta, koga igra Žarko Laušević.

”Ruski konzul” tvrdi da će uskoro “Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko” što čini da se protiv Božovića okrenu lokalni albanski moćnici, separatisti. Oni pokušavaju da isele Božovića ali u njegovu zaštitu staje doktor Jugović.

Brojnu glumačku ekipu, pored Žarka Lauševića i Nebojše Dugalića, čine i Paulina Manov, Svetozar Cvetković, Visar Vishka, Danica Radulović, Mensur Shafqiu, Konstantin Fidanov, Petar Zekavica, Meto Jovanovski, Nada Macanković, Slaviša Čurović, Enver Petrovci, Tamara Aleksić i mnogi drugi.

Prerano preminuli ljubimac ovdašnje filmske publike Žarko Laušević, pozorišni, filmski i televizijski glumac, napustio nas je 15. novembra 2023 u Beogradu.

Laušević je rođen 19. januara 1960. godine na Cetinju. Glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1982. i iste godine postao član Jugoslovenskog dramskog pozorišta gde je godinu dana ranije u predstavi “Raskršće” ostvario prvu ulogu Igrao je u preko trideset filmskih ostvarenja među kojima su “Igmanski marš”, “Jagode u grlu”, “Lepota poroka”, “Šmeker”, “Dogodilo se na današnji dan”, ”Oficir s ružom”, “Oktobarfest”, “Braća po materi”, “Original falsifikata”, “Crni bombarder”, “Bolje od bekstva”, “Nož”, “Smrdljiva bajka”, “Leto kada sam naučila da letim”…  Poslednji put beogradska publika videla ga je u oktobru prošle godine kada se poklonio na premijeri filma “Heroji Halijarda”.

Za ulogu u filmu “Oficir s ružom” nagrađen je Zlatnom arenom u Puli i Nagradom Car Konstantin u Nišu. Na festivalu u Nišu svojevremeno dobio je još dve nagrade Car Konstantin, za uloge u filmovima “Dogodilo se na današnji dan” i “Oktobarfest”, a naznačajnija nagradu Festivala, gran-pri Naisa pripala mu je za uloge filmovima “Bolje od bekstva” i “Smrdljiva bajka”.

Laušević je autor knjiga „Godina prođe, dan nikad“, „Druga knjiga“, „Sve prođe, pa i doživotna“, „Padre, idiote“.