Beskrajna nedelja Alen Paroni
Beskrajna nedelja

Počinju Dani italijanskog filma Cinema made in Italy

Dani italijanskog filma biće održani od 24. do 28. oktobra u Beogradu. Manifestaciju, koja će se po prvi put održati u našoj zemlji, organizujiu Cinecittà, jedan od najvažnijih evropskih filmskih i fotografskih arhiva, Italijanski institut za kulturu i mts Dvorana uz podršku Ministarstva kulture, Opštine Stari grad i Ambasade Italije.

Na Danima savremenog italijanskog filma biće prikazana najnovija ostvarenja italijanske kinematografije, a poseban program manifestacije biće posvećen Federiku Feliniju, maestru italijanske kinematografije (povodom 30 godina od smrti slavnog reditelja, kao i 60 godina od njegovog filma “Osam i po”).

Festival će u utorak, 24. oktobra u 19 časova u mts Dvorani otvoriti ostvarenje “Beskrajna nedelja” (Una domenica sterminata) autora Alena Paronija. Film je dobitnik FIPRESCI nagrade i nagrade žirija na filmskom festivalu u Veneciji. Ova drama prati Brendu, Aleksa i Kevina koji su negde između provincije i srca velike prestonice Italije, Rima. Kada Brenda sazna da je u drugom stanju, troje tinejdžera se po prvi put suočavaju sa izazovima odrastanja. Njihova nezavisnost i sloboda, kao i njihova patnja društvenih autsajdera, stavljeni su u iskušenje. Film će reprizno biti prikazan u sredu, 25. oktobra u 21 čas u bioskopu Cine Grand BIG Rakovica.

U sredu, 25. oktobra u 19 časova u mts Dvorani biće prikazan film “Mimi – Princ tame” (Mimì – Il principe delle tenebre) autora Branda de Sike (unuka proslavljenog italijanskog reditelja Vitorija de Sike). Mimi je tinejdžer, siroče sa deformisanim stopalima koji radi u piceriji u Napulju. Sudbonosnog dana sreće Karmilu, mladu devojku, ubeđenu da je ona potomak grofa Drakule. Oni odlučuju da zajedno pobegnu iz ciničnog i nasilnog sveta u kome žive. Film će biti prikazan i u četvrtak, 26. oktobar u 21.30 čas u Cine Grand BIG Rakovica.

Autorka Lida Patituči publici će se obratiti nakon projekcije filma “Kao ovce među vukovima” (Come pecore in mezzo ai lupi) u četvrtak, 26. oktobra u 19 časova, takođe u mts Dvorani. Brat i sestra koji se godinama nisu videli pronalaze se u istoj pljački na suprotnim stranama. Ona kao policajka, on kao kriminalac. Stare rane ponovo isplivavaju na površinu i oni moraju da naprave izbor koji ozbiljno može da ugrozi njihove ciljeve. Film će reprizno biti prikazan u petak, 27. oktobar u 21.30h u bioskopu Cine Grand BIG Rakovica.

Rediteljka Đinevra Elkan publici će se predstaviti ostvarenjem “Rekao sam ti” (Te l’avevo detto) u subotu, 28. oktobra u 19 časova (mts Dvorana). U Rimu, tokom januarskog vikenda, stiže iznenadni toplotni talas. Sunce je u početku prijatno, ali vrućina brzo eskalira do zastrašujućeg stepena što dovodi do toga da ljudi i životinje gube samokontrolu. Film će biti prikazan i u bioskopu Cine Grand BIG Rakovica u nedelju, 29. oktobra u 19 časova.

U programu Dana italijanskog filma naći će se i film Sunce budućnosti proslavljenog reditelja, scenariste i glumca Nanija Moretija – jedno od njegovih najličnijih ostvarenja koje je prikazano na ovogodišnjem izdanju Kanskog festivala. Još jedno poznato ime, ili pre prezime, publika će imati priliku da gleda u filmu Prelepo leto rediteljke Laure Luketi u kom jednu od glavnih uloga tumači mlada Deva Kasel, ćerka Monike Beluči i Vensana Kasela.

Poseban program manifestacije Cinema Made in Italy biće posvećen Federiku Feliniju, maestru italijanske kinematografije (povodom 30 godina od smrti slavnog reditelja). Ovom prilikom od 24. do 28. oktobra u 15 časova u mts Dvorani biće prikazani filmovi “Dangube”, “Sladak život”, “Osam i po”, “Đulijeta među duhovima” i “Glas mesaca”.

Italijanska Cinecittà je jedan od najvažnijih evropskih filmskih arhiva u kome se nalaze najznačajniji materijali evropske i italijanske kinematografije.

Reč je o velikoj audiovizualnoj zbirci Archivio Luce koja se bavi istorijom 20. veka, a UNESCO ju je upisao u registar Memory of the World. 

Cinecittà upravlja legendarnim studijima Cinecittà, a italijansku kinematografiju promoviše kao član Evropske filmske promocije (EFP). U pitanju je organizacija čiji je jedini akcionar Ministarstvo ekonomije i finansija, a prava akcionara vrši Ministarstvo kulture Italije.

Više o programu manifestacije na: https://daniitalijanskogfilma.rs/