balkanima press zatvaranje

Nagrade jubilarne Balkanime

U prepunoj sali Doma kulture Studentski grad proglašene su  i dodeljene nagrade jubilarne, desete po redu, BALKANIME, evropskog festivala animiranog filma.

Žiri međunarodnog takmičarskog programa zasedao je u sastavu: Milorad Krstić (multimedijalni umetnik iz Mađarske), Marek Skrobecki (lutka animator iz Poljske) i Rolf Bächler (animator i profesor animacije iz Švajcarske), i dodelio je sledeće nagrade:

Grand Prix festivala dobio je film „Kiki sa Monparnasa“ (Kiki of Montparnasse) autorke Ameli Haro (Amelie Harrault) iz Francuske zbog toga što je film impresionirao Žiri „svojim smelim kombinovanjemm vizuelnih stilova i filmskih žanrova u smislu savršenog odraza jedinstvene ličnosti ove multi-talentovane, samo-opredeljene, žene koja je daleko ispred svog vremena“. Nagrada se sastoji of Diplome, pehara „Lepenac“ i novčanog iznosa od 120.000 dinara brutto.

Nagradu za najbolji film jugo-istočne Evrope dobio je film „Boles“ autorke Špele Čadež (Špela Čadež) iz Slovenije kao remek delo filmskog stvaralaštva u svakom smislu, i ovo je film koji je ostavio najveći emocionalni utisak na Žiri. Nagrada se sastoji od diplome, trofeja „Lepenac“ i novčanog iznosa u visini od 80.000 dinara bruto.

Specijalne nagrade (diplome) dodeljene su sledećim filmovima:

Filmu „ Iz duše“ (Ex Animo) autora Vojček Vojtovski (Wojciech Wojtkowski) iz Poljske „zbog stvaranja bizarne Vasione ispunjene stvorenjima i nepredvidivim transformacijama koji su istovremeno smešni i zastrašujuči“, kako se navodi u obrazloženju žirija.

Filmu „Astigmatizmo“ (Astigmatismo) autora Nikolaja Trošinskog (Nicolai Troshinsky) iz Španije „za jedinstvenu upotrebu formalnih likovnih i akustičnih sredstava, da bi nas stavio u situaciju osobe koja grčevito pokušava da uoštri sliku pred sobom“.

Filmu „Aldar i sivi vuk“ (Aldar and the Gray Wolf) autora Rima Šarafudinov (Rim Sharafutdinov) iz Rusije što je uneo sveži duh u klasični animirani film.

Filmu „ Zakuvavanje“ (Braise) autora Huga Fraseta (Hugo Frassetto) iz Francuske „zbog majstorske upotrebe peska i jasnih slika i koji istovremeno na precizan kinematografski način uspeva da nam predoči tu priću“.

Filmu „Jedna skrivena suza“ (Una Furtiva Lagrima) autora Karla Vogela (Carlo Vogele) iz Francuske „zbog humora i brilijantnog stila kojim nam režiser pripoveda ovu tragičnu priću o ribi koja se nalazi na svom poslednjem putovanju izvedenu estetikom poštanskih razglednica, dočaravajući nam tako miroljubivo okruženje njenog doma uz visoko-umetničku muzičku pratnju Karuza“.

Žiri studentskih filmova i filmskih škola u sastavu: Marko Kostić (režiser), Ivan Ivanovski (Makedonija, animator) i Ivan Stojković (animator) dodelio je sledeće nagrade:

Nagrada za najbolji film studentskog takmičarskog programa dodeljena je filmu „Stanište“ (Habitat) autorke Ine Georgieve (Ina Georgieva) iz Bugarske „koji na hrabar način uvodi angažovanu tematiku u organizovani stilski okvir“. Nagrada se sastoji od diplome, trofeja „Lepenac“ i novčane nagrade od 60.000,00 dinara bruto.

Specijalne nagrade (diplome) dodeljene su sledećim filmovima:

Filmu „Jutarnji voz“ (Morning Train) Delije Hes (Delia Hess) iz Švajcarske za kombinaciju narativnog i poetskog stila u kojem se likovnost i pripovedačka struktura nalaze u harmoničnom osnosu.

Filmu „Lutanje“ (Wandering) Sofi Racine (Sophie Racine) iz Belgije za originalnu upotrebu animacije kroz likovnu stilizaciju.

Nagrada za najbolju školu dodeljena je Bezalel akademiji umetnosti i dizajna iz Izraela, za ravnotežu između autorskih ideja i njihovog likovnog oblikovanja. Nagrada se sastoji od diplome i trofeja „Lepenac“.

Nagrada SAE Instituta Beograd dodeljena je filmu „Sizif nosi Sizifa“ (Sisyphus Carries Sisyphus) autora Mihajla Dragaša iz Srbije za originalni kritički pristup. U obrazloženju žirji se navodi: „Ovaj film, kroz metaforu, oslikava tranziciju društva jugoistočne Evrope, a sizifovski problem glavnog lika ukazuje na složenost procesa animacije na Balkanu“. Nagrada se sastoji iz diplome i kursa 3D animacije SAE Instituta.

Nagradu ASIFA Srbija dobio je Vuk Palibrk za film „Običan dan“. U ime ASIFE nagradu je uručio profesor Rastko Ćirić, animator.