Screen shot 2013 10 07 at 10.30.19
Marsej rodni grad

Marsej, evropska prestonica kulture u Beogradu

“Marsej, grad svih kultura” je manifestacija u okviru koje će biti održane izložbe, susreti, zapisi sa putovanja, projekcije, koncerti koji predstavljaju Marsej, evropsku prestonicu kulture 2013. Ove jeseni u Beogradu, Francuski institut u Srbiji i njegovi partneri nude brojne događaje posvećene Marsej-Provansi.

Od 1985. godine kada je na predlog francuskog i grčkog ministra kulture, Žaka Langa i Meline Merkuri ustanovljena titula Evropske prestonice kulture, više od pedeset gradova nosilo je ovaj važan naziv. Posle Pariza (1989), Avinjona (2000) i Lila (2004), čast u Francuskoj pripala je ove godine ne samo gradu Marseju nego i celom regionu Provanse. Tokom ove godine, stotine kulturnih i umetničkih događaja oživeće Provansu, od Eks-an-Provansa do Arla… i, naravno, Marseja.

Susret sa Žan-Kristof Bešeom, fotografom i autorom izložbe „Marsej, rodni grad“, kao i sa Mišelom Marten-Rolanom, novinarom i piscem, autorom krimi romana o Marseju priređen je u četvrtak 3. oktobra u Francuskom institutu.

Slobodna zona (od 7. do 13. novembra) predstaviće izbor ostvarenja sa smotre Međunarodnog festivala dokumentarnog filma „FID Marseille“. Gost iz Francuske biće direktor ovog festivala, Žan-Pjer Rem.

Marsej veza Beograd naziv je manifestacije koju priređuju od 2. do 7. decembra Francuski institut i Parobrod. Tokom nedelju dana, biće predstavljeni filmski i fotografski zapisi sa putovanja pet srpskih umetnika u Evropsku prestonicu kulture. Poseban segment biće posvećen fotografskom programu „Voies off“ iz Arla.

Za koncert za kraj godine koji Francuski institut tradicionalno organizuje u Beogradu gostovaće grupa iz Marseja.