fbpx

Monografija o dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“

Na jubilarnom 20. Festivalu evropskog filma Palić, koji će se održati od 13. do 19. jula, biće predstavljena monografija „Dodir večnosti “ o dobitnicima prestižne nagrade „Aleksandar Lifka“, koju od 2000. godine FEF Palić dodeljuje velikanima iz Evrope i Srbije za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Ovogodišnji dobitnici nagrade „Aleksandar Lifka“ su proslavljeni ruski režiser i glumac Nikita Mihalkov i jedan od najvećih domaćih filmskih stvaralaca Emir Kusturica.

Aleksandar Lifka je začetnik kinematografije na ovim prostorima i jedna od najznačajnijih evropskih figura zaslužnih za promociju filma u prvoj polovini prošlog veka.

Lista dobitnika potvrđuje da je reč o umetnicima koji su se svojim filmovima upisali u antologije nacionalne, evropske i svetske kinematografije. Osim što su nosioci najvećih domaćih i svetskih filmskih priznanja, oni su stvaraoci koji su, unoseći specifičnu autorsku notu, istražujući medij filma i otkrivajući drugačiji pogled na svet, obogaćivali filmsku umetnost i određivali njen tok. Među dobitnicima su reditelji, scenaristi, glumci, kompozitori…

 Autor ove značajne monografije, koja će u dvojezičnom formatu (na srpskom i engleskom jeziku) biti promovisana na Festivalu je filmski kritičar Nebojša Popović. Naravno, izdavač je FEF Palić.

„Cilj monografije je da sve nas podseti na najvažnije trenutke u opusima dobitnika nagrade ’Aleksandar Lifka’. To je, s jedne strane, lako i lepo, a s druge i jako teško, jer toga ima mnogo i nije nimalo jednostavno ako želite da na prostoru od nekoliko stranica sažmete sve ono što o tako značajnim autorima i delima treba reći. A zatim, dela mnogih dobitnika nagrade ’Aleksandar Lifka’, a reč je vrlo često i o remek-delima, odavno nisu ili su veoma retko prisutna na malim i na velikim ekranima. Monografija treba da podseti na ta dela i da ukaže na mudru odluku Festivala evropskog filma Palić da u našoj sredini otrgne od zaborava neke od najvećih dometa evropskog i svetskog filma“, kaže Nebojša Popović.

Dvadeseto izdanje Festivala evropskog filma Palić, jednog od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, održaće se od 13. do 19. jula 2013. godine na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.Jubilej će biti obeležen nizom programa, uključujući selekciju Palićki pobednici, monografiju povodom 20 godina Festivala, izložbe, debate… i, naravno, najviše gostiju do sada iz cele Evrope.