Beograd u reklami Organska hrana za sve 01

Magično zelenilo Beograda oduševilo internet

Drveće na krovovima novobeogradskih blokova, džinovska bundeva na Terazijama i nikad zeleniji Stari savski most deo su nekog novog, lepšeg Beograda budućnosti u najnovijoj reklami koja je ovih dana oduševila korisnike društvih mreže. Video možete pogledati OVDE.

Pariz, Moskva, Rim, Barselona, Baltimor, Stokholm… Brojne beogradske lokacije do sada su uspešno odigrale uloge evropskih prestonica u mnogim filmovima i reklamama, ali najnovija internet senzacija donosi prizore Beograda kakve još nismo videli. Nemačka agencija „Serviceplan“ i srpska produkcijska kuća „Emote“ potpisuju novu reklamnu kampanju „Organska hrana za sve“ nemačkog maloprodajnog lanca „Penny“, u kojoj glavni grad Srbije kroz spektakularnu scenografiju dopunjenu vizuelnim efektima ima sveže, organsko i vrlo inspirativno lice.

„Ovo je bio najambiciozniji projekat koji smo ikada snimali u centru grada, uzimajući u obzir da je veliki deo zelenila koje se vidi u reklami prava scenografija“, otkriva producentkinja reklame Marija Marković iz produkcijske kuće „Emote“. „Najveće zasluge za to idu našem scenografskom timu na čelu sa našom Sanelom Spajić i nemačkim scenografom Tomijem Starkom. Ne zaboravimo sjajan organizacioni tim koji je sve to uspeo da im obezbedi.“

Reditelj Martin Amund i direktor fotografije Julian Hohndorf sarađivali su na nekoliko projekata koji su prepoznatljivi po masovnim scenama, što se potvrdilo i ovog puta. Terazije, Kralja Petra, Uzun Mirkova, Gospodar Jovanova novobeogradski blokovi i Stari savski most poslužili su kao lokacije na kojima je reklama snimana tokom puna četiri dana, okupivši više od hiljadu statista i saradnika! Samo za potrebe glavne scene, snimane na Terazijama, angažovano je više od 400 statista.

Ekipa je u svim sektorima brojala između 150 i 200 ljudi svakog dana. Iako to nije česta praksa prilikom snimanja televizijskih reklama, pokazalo se da su Beograd i „Emote“ dorasli izazovu, a pozitivne reakcije na društvenim mrežama tokom proteklih sedmice najbolje govore o kvalitetu obavljenog posla i potencijalu domaće industrije za sve veće produkcijske zahvate.

Poseban kuriozitet, kada je ova reklama u pitanju, predstavlja to što se u njoj pojavljuje nemačka kraljica popa Nena, koja je svetsku slavu stekla hitom „99 Luftballons“. Ona pevuši pesmu koja se čuje u reklami, a njen boravak u Beogradu ispratili su i brojni nemački mediji.

„U proteklih deset godina izuzetno puno napora smo kao država i industrija uložili u promociju naših lokacija i filmskih ekipa. Zahvaljujući programu podsticaja broj stranih produkcija u Srbiji utrostručen je u samo par godina“, navodi Milica Božanić iz Srpske filmske asocijacije. „Da bi se Beograd razvijao dalje posebno nam je važna dobra saradnja, koordinacija i razumevanje između službi, filmskih ekipa i građana, zbog složene logistike koja prati snimanja.“

Primera radi, za ovako veliki projekat bilo je potrebno dvadesetak najrazličitih dozvola, ali i saradnja i koordinacija niza gradskih službi kao što su Beokom, Grad Beograd, Sekretarijat za saobraćaj, JKP Beograd put, Policijska uprava za grad Beograd, Gradska čistoća, JKP Zelenilo – Beograd, JKP Beogradski vodovod i kanalizacija… Opština Stari Grad i njeni stanari još jednom su imali priliku da u svom komšiluku ugoste inostrane produkcijske timove na čijoj saradnji i strpljenju su im filmske ekipe posebno zahvalne.