fbpx

Treći festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam u DKSG

Treći festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritambiće održan od 6. do 10. juna u Domu kulture Studentski gradna Novom Beogradu. Jedini festival muzičkog dokumentarnog filma u Srbiji, čiji je ovogodišnji slogan Eklektika je naš stil,ponudiće veoma zanimljive dokumentarce, kako u takmičarskim selekcijama, tako i u revijalnom delu programa. Publika će ove godine imati priliku da vidipreko desetfilmova koji će na festivalu imati srpsku, festivalsku, ali i regionalnu i svetsku premijeru.

Stilska raznovrsnost u dokumentarcima opet je jedna od glavnih karakteristika festivala. Od priča o panku, beogradskoj rokabili sceni, pop zvezdama, velikim hitovima i njihovim stvaraocima (o kojima se često ne zna mnogo zato što obično nisu i izvođači tih pesama), pa sve do filmova u kojima vidimo veterane kulturološke scene u potpuno drugačijem svetlu – Kornelija Kovača, Pecu Popovića, ili one sa druge strane, iz andergraund sveta, odakle dolazi Miomir Grujić Fleka…

Na trećem Dok’n’Ritmu premijerno će biti prikazan film „Ti možeš“priča o Petru Lovšinu,osnivačui frontmenu sastava Pankrti, kao i film „Pope, vrati se“o Momčilu Popadiću, čuvenomnovinaru, autoru velikogbrojaeks-Yu pop-rok hitova, kao što su Da mi jebiti morski pas, Oprosti mi, pape, Skitnica, Košulja plava

Festivalsku premijeru imaće i film Charlatan Magnifiquekoji prikazujeintimni svet velike muzičke zvezde ovih prostora, Roberta Pešuta Magnifica, a pod sjajnim naslovom Pobednici su dosadni, publika će prvi put imati priliku da pogleda film o životu Žikice Simića, koji je godinama istovremeno bio pregalac rok kulture i zatvorski psiholog, autor legendarnih emisija Tajanstveni voz i Dole na uglu. Premijeru će imati i film o životu Mladena Vojičića Tifekoji, pored prefiksa sjajnog pevača, slovi za jednu od najkontroverznijih ličnosti muzičke scene ovih prostora. Iz Španije naDok’n’Ritamstiže priča o Hairu Zavali, članu indi-rok benda Calexico, i njegovom putovanju od Dakara do Cazamanče o čemu govori film Palome Zapate Casamance la banda sonora de un viaje.

U sekcijiWork in Progressbiće predstavljenizanimljivi dokumentarci u nastanku – film o Lazi Ristovskom, diskografskoj kući Diskos, a na festivalu će se predstaviti i projekatRok kamp za devojčice. Interesantne knjige su i ovog puta na programu Notabuk:Tvornica glazbe – priče iz DubraveSiniše Škarice, Antikvarnica snovaŽelimira Altaraca Čička, Ključ bubnja TamaAmile Sulejmanović,Idoli i poslednji dan, i druge.

U muzičkom delu programanastupiće muzičari mlađe generacije, koji već imaju svoju armiju pratilaca – sastav Moussaka, kao i u regionu već poznata – Sana Garić San Ći sa svojim bendom. Egzotika u načinu sviranja, koja je takođe odlika festivala, ove godine će se ogledati u nastupu indijskog umetnika Pandit Sugato Baduri, koji je jedan od najtraženijih mandolinista u Indiji.

U revijalnom delu,ove godine sa posvetom divama na sceni, gledaćemo filmove o Mariji Kalas, Grejs Džons, Vitni Hjuston, a festival će zatvoriti film o značajnoj kulturološkoj koordinati grada Beograda – Domu sindikata, koji odnedavno ima novo ruho i novi naziv. Film Svedok jednog vremena, pored zvaničnih dokumenata, zauvek će sačuvati atmosferu ove dvorane, kroz emotivne priče umetnika koji su se u dugom vremenskom nizu pojavljivali na njenoj sceni.

Biće dodeljene tri nagrade:Nagrada za najbolji film u nacionalnoj selekciji, Nagrada za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji i Nagrada publike. Žiri festivalačineMorana Komljenović, rediteljka iz Rijeke, Maja Cvetković, E-PLAYi Dejan Dabić, filmski kritičar, urednik filmskog programa Kulturnog centra Niš, selektor festivala Filmski susretiu Nišu.

Festival Dok’n’Ritam organizuje Dom kulture Studentski grad, kao i prethodnih godina, a podršku festivalu dali su Banka Societe Generale Srbija (nagrada publike) i Opština Novi Beograd. Ulaz na celokupan program festivala je slobodan.

More Stories
Novo doba u Crnoj Gori