dodela e1431609176736

Flotel Evropa i Stranac iznutra najbolji na Beldocsu

Juče je u Velikoj dvorani Sava Centra svečano zatvoren 8. po redu Beldoks. Na ceremoniji zatvaranja festivala dodeljene su nagrade pobedničkim ostvarenjima Srpskog takmičarskog programa. Nakon ceremonije zatvaranja prikazan je film “Pako de Lusija: Putovanje”.

Odluku o pobedniku doneo je žiri u sastavu: Muharem Bazdulj (književnik), Igor Šanjević (producent informativne kuće N1), dr Gordana Vuković-Nikolić (profesor engleskog jezika na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu) i predsedavajući Dragan Nikolić (reditelj, pobednik Beldoksa 2014).

Za najbolji domaći dokumentarac ovogodišnjeg Beldoksa proglašen je “Flotel Evropa” Vladimira Tomića. Žiri u svom obrazloženju navodi da je “ovaj film drugačiji od svih tipičnih izbegličkih priča, bivajući istovremeno artefakt s kojim se svaki gledalac može identifikovati.»

Posebno priznanje žiri je dodelio ostvarenju „Stranac iznutra“ Sonje Bertuči u kome nam „autorka predočava vlastitu lirsku viziju kosovske stvarnosti.“

Novčanu nagradu u iznosu od 120.000 dinara autoru pobedničkog ostvarenja uručio je Mirko Vojinović, osnivač i direktor kompanije Di&Ma Vision iz Beograda.

Publici se obratio i direktor festivala, Mladen Vušurović, izrazivši veliko zadovoljstvo ovogodišnjom manifestacijom. Sledeći Beldoks održaće se od 12. do 18. maja 2016.