srpska premijera dokumentarca the startup kids 418

Srpska premijera dokumentarca The Startup Kids

Utorak, 12. februar u 19h, Velika sala, DOB

 

Dokumentarni film The Startup Kids je delo dve mlade Islanđanke, Vala Halldorsdottir i Sesselja Vilhjalmsdottir, koje su poželele da podele svoju strast prema novim tehnologijama i preduzetništvu sa celim svetom. Njihovo glavno oružje je inicijativa. Srpska premijera filma biće održana u utorak, 12. februara od 19h u Velikoj sali DOB-a.

Vala Halldorsdottir i Sesselja Vilhjalmsdottir uzele su kameru u svoje ruke i posetile sve ljude čije sajtove i aplikacije posećuju milioni ljudi dnevno. Ispred objektiva o svojim iskustvima govore osnivači najpoznatijih sajtova – Vimeo (Zak Klejn), Soundcloud (Aleksander Ljung), Dropbox (Dru Hjuston), Scribd (Trip Adler) i drugi. Publika i kritičari se slažu da dugo nisu videli dokumentarac koji inspiriše i motiviše kao “The Startup Kids”.

Ideja autora je da dokumentarac The Startup Kids može da dođe u bilo koju zemlju, samo je potrebno da ih kontaktiraju oni koji bi želeli da dovedu dokumentarac u svoju zemlju. Tako je do sada prikazan u Kanadi, Hrvatskoj, Sloveniji, Švedskoj, Portugalu, SAD-a, Španiji, Danskoj, Vijetnamu… Zakazane su projekcije dokumentarca i u Belgiji, Češkoj, Portugalu, Norveškoj, Francuskoj.  Srbija se, takođe našla na ovoj mapi.

 Nakon projekcije filma biće održana i panel diskusija o statusu i perspektivama startap ekosistema u Srbiji. Startapi su firme koje baziraju svoje proizvode na tehnološkim proizvodima koji se uglavnom distribuiraju na globalna tržišta putem Interneta. Pored toga što mogu da “promene svet” (primeri Googlea ili Facebooka) u pitanju su i biznisi koji imaju izvanredne potencijalne za ostvarivanje visokih profita uz skromna ulaganja. U Srbiji već postoji nemali broj uspešnih kompanija ovog tipa. Na diskusiji će biti reči o tome kakve startape imamo, kakvi su uslovi za razvoj novih uspešnih kompanija i šta možemo očekivati u budućnosti. Na panelu koji organizuje SEE ICT će učestvovati iskusni srpski startap preduzetnici: Boris Krstović (Newscurve), Milan Jovović (Nordeus) i Ivan Aksentijević (Groundlink).

 Sem Lesin, menadžer u Fejsbuku, bio je iskren i rekao je da je takav način života manično – depresivan. Nikada nije dobar dan. Ili doživljavate najbolji dan ikada ili mislite da ćete umreti. Osnivač Soundclouda Aleksandar Ljung je bio toliko opsednut time koliko je pokretanje ovog sajta korisno za njega da nije ni pomislio koliki bi jak uticaj imao na ceo svet. Bilo je i onih koji su bili spremni da se odreknu privatnog života zarad uspeha projekta. Takav je i pokretač Vimea, Zak Klajn koji je prijateljima i porodici poslao pismo u kom je napisao da ga oni više ne poznaju. Kao razlog je naveo da je iskulirao ljude jer ništa nije bilo važno kao Vimeo.