Duh koji hoda 1 foto Momir Polzovic

Duh koji hoda gostuje na Sceni „Ljuba Tadić”

Predstava Duh koji hoda (Prometejev put) Dejana Dukovskog u režiji Aleksandra Popovskog gostuje na Sceni „Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta u subotu 13. februara u 20h.

U predstavi koja je koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture igraju Nenad Pećinar, Dušan Jakišić, Milorad Kapor, Igor Pavlović, Strahinja Bojović, Radoje Čupić, Jovana Stipić, Gordana Đurđević Dimić, Višnja Obradović, Danica Grubački. Komad je prevela Vera Vasilić, autor muzike je Bariš Manisa a songova Srđan Stojanović. Scenografi su Tadžiser Sevinć i Saša Senković, kostimograf Marina Sremac a scenski pokret potpisuje Ista Stepanov.

Predstava će biti titlovana na engleski jezik.

Duh koji hoda (Prometejev put) premijerno je izveden na sceni Srpskog narodnog pozorišta 15. septembra prošle godine. Osnovna ideja reditelja Aleksandra Popovskog nastala je iz potrebe da razjasni kako individualac može da deluje u svetu koji smo stvorili proteklih 15 godina. Popovski kaže: „Dukovski ima uzbudljivu, neobičnu i jedinstvenu dramsku rečenicu. Krenuli smo od ideje, problema i pitanja – Kako živeti u ovakvo vreme? Gde smo mi kao umetnici u svemu tome”. Tandem Dukovski – Popovski stvorio je lik koji zna kako se bori i on će spasiti svet kao što to rade junaci poput Zagora, Luka Skajvokera ili Hamleta.

[su_quote cite=”Kritičar Teofil Pančić u Vremenu”]„Izvanredan novi komad Dukovskog, koji je Popovski besprekorno postavio, s inspirisanim ansamblom SNP bez slabog mesta: da je bolje, ne bi valjalo.”[/su_quote]