DSC 32711

Teško je biti: 47Bitef13

Beogradski Internacionalni Teatarski Festival, 47Bitef13, ove godine će biti održan, pod sloganom “Teško je biti”, od 22. septembra do 1. oktobra. Ovom prilikom, biće igrano jedanaest predstava iz različitih zemalja, od kojih su dve o Zoranu Đinđiću.

Selektori glavnog programa festivala 47Bitef13 Anja Suša i Jovan Ćirilov predstavili su koncept i program predstojeće manifestacije na današnjoj konferenciji za novinare, ističući da je smanjen kvantitet ali ne i kvalitet programa.

Na ovogodišnjem Bitefu biće izvedeno jedanaest predstava. Prema rečima selektora Anje Suše, svaka od njih vodi veoma buran dijalog sa kontekstom u kom je nastala i donosi novo uzbuđenje. Interaktivne su i traže aktivnu participaciju.

Glavni program festivala 47Bitef13 čine predstave iz Srbije, Nemačke, Češke, Mađarske, Hrvatske, Crne Gore i iz Slovenije.

Od inostranih predstava, to su: Before your eyes (Belgija i Nemačka), Europeana (Češka), Beograd (Francuska), 55+ (Hrvatska), Post Scriptum (Crna Gora), Oluja (Slovenija), i Teško je biti Bog (Mađarska). Domaće predstave su: Galeb (Srpsko narodno pozorište Novi Sad), Ubiti Zorana Đinđića ( SKC Novi Sad), Zoran Đinđić (Atelje 212) i Žene u Narodnoj skupštini (Narodno pozorište Subotica).

Predstave će biti izvedene u Pozorištu na Terazijama, Atelju 212, Narodnom pozorištu Beograd, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, kao i u Narodnom pozorištu Novi Sad.

“Ovogodišnji podnaslov „Teško je biti“ je skraćeni naslov mađarske predstave „Teško je biti Bog“. Ovim skraćenjem tematike, pored tekućih muka koje prolazi svet i naša zemlja u svekolikoj krizi, pre svega ekonomskoj, svodi se na jedan od problema filozofije kao što je bitak, bivanje, egzistencija. Pozorište, kao i svaka umetnost, pogotovo u ovoj čiji je jedan od elemenata reč, dodiruje se sa filozofijom. A izbor predstava na BITEFU uvek je bio vođen mišlju da se nešto bitno kaže o životu i o umetnosti pozorišnim sredstvima.” – reči su umetničkog direktora i selektora festivala Jovana Ćirilova.

Festival će se ove godine održati uprkos znatno smanjenom budžetu, koji iznosi oko 30 miliona dinara, što je za 50-60 odsto manje u odnosu na prethodne godine, kako je istakla direktorka Bitef teatra Jelena Kajgo. Takođe, Kajgo je naglasila da će cene karata ostati nepromenjene, od 1000 do 2000 dinara.

Prateći program festivala 47Bitef13 sastoji se od 14 Bitef Polifonije koja je posvećena, pre svega, mladim autorima i u okviru koje će biti održane interaktivne autorske radionice. Polifonija, čija je urednica Ljubica Beljanski-Ristić, biće održana od 23. do 27. septembra. Predstave će biti igrane u Bitef teatru, a radionice se održavaju u UK Parabordu.

U okviru “Bitefa na filmu”, programa koji se održava u Kinoteci pod sloganom “Povratak razumu”, biće prikazani filmovi Mana Reja, Lukina Viskontija, Jiržija Kavaleroviča i Gerga Osvalda.

Takođe, biće i održana izložba “Teško je biti… u vremenu”, autora Biljane Tomić i Dobrile Denegri.

Rezervacija ulaznica za 47. Bitef počinje 19. avgusta, a njihova prodaja od 1. septembra.