Skriveno blago Doma Jevrema Grujića

U četvrtak, 13. februara, sa početkom u 19 sati, u Galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, biće svečano otvorena izložba „Skriveno blago Doma Jevrema Grujića“, koja otkriva bogatu riznicu umetničkih predmeta iz 18, 19, i 20. veka.

Izložbu, koja je zajednički projekata: Doma Jevrema Grujića, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu i Medija centra „Odbrana“, svečano će otvoriti ministar odbrane Nebojša Rodić.

Zbirka obuhvata dela najznačajnijih srpskih umetnika: Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Todorovića, Uroša Kneževića, Arsenija Petrovića, Zore Petrović, Ivana Tabakovića, Đorđa Krstića, kao i upotrebne predmete, stilski nameštaj, diplomatske uniforme, kolekciju starog oružja iz I i II srpskog ustanka, arhivsku građu i jedan konceptualno i prostorno zaseban segment zasnovan na fotografijama prve diskoteke na Balkanu, otvorene u Domu Jevrema Grujića 1967. godine.

Do 15. marta 2014, do kada će biti otvorena izložba, posetioci će moći da vide: kako izgleda najstarija sačuvana venčanica u Srbiji iz 1856. godine, pušku Hajduk Veljka, kako je izgledala Jelena Grujić, prve žene koju je odlikovao sultan, najviša evropska odlikovanja, među njima: orden francuske legije časti, bugarsku carsku krunu, turski zlatni polu mesec, svadbeni dar koji su Stevan i Stana Đirić dobili od kraljice Natalije i kralja Milana Obrenovića.

Tokom trajanja izložbe, predviđen je bogat prateći program. Stručna vođenja u 12 i 17h  svakoga dana, sem petkom, kada će biti u 12 sati.