Korice PRZV 1

Posle razvoda

U okviru projekta „Identiteti: istrajnost u potrazi za ljudskim vrednostima u evropskoj književnosti“, Izdavačka kuća Heliks objavila je roman Posle razvoda, italijanske autorke i dobitnice Nobelove nagrade za književnost, Gracije Delede.

Smeštena u Sardiniju, na sam početak dvadesetog veka, radnja romana Posle razvoda tematizuje krucijalno pitanje o slobodi žene i njenim pravima. Podvrgnuta nametnutoj ulozi u konzervativnom društvu, mlada Đovana je osuđena na doživotnu samoću, budući da je njen muž Kostantino nepravedno poslat da služi tridesetogodišnju kaznu zatvora. Kritikujući lažni tradicionalizam i moralizam, Deleda se poziva na novi zakon o razvodu i svoju junakinju vodi kroz intrigantne epizode do novog braka. Osuda društva, njena ljubav prema prvom mužu, težak život u siromaštvu i nova prilika za Đovanu, grade bogat zaplet romana Posle razvoda.

Napisan vrhunskim stilom, sa svom lepotom deskripcije i dubinom psiholoških portreta seljana Sardinije, roman Gracije Delede se nadovezuje na klasični realizam devetnaestog veka i nagoveštava moderna strujanja u umetnosti romana.

Gracija Deleda je prva Italijanka koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost, 1926. godine.

Projekat izdavačke kuće Heliks podržan je od strane EACEA programa „Kreativna Evropa“.