Korice PRZV 1

Posle razvoda

U okviru projekta „Identiteti: istrajnost u potrazi za ljudskim vrednostima u evropskoj književnosti“, Izdavačka kuća Heliks objavila je roman Posle razvoda, italijanske autorke i dobitnice Nobelove nagrade za književnost, Gracije Delede.

Smeštena u Sardiniju, na sam početak dvadesetog veka, radnja romana Posle razvoda tematizuje krucijalno pitanje o slobodi žene i njenim pravima. Podvrgnuta nametnutoj ulozi u konzervativnom društvu, mlada Đovana je osuđena na doživotnu samoću, budući da je njen muž Kostantino nepravedno poslat da služi tridesetogodišnju kaznu zatvora. Kritikujući lažni tradicionalizam i moralizam, Deleda se poziva na novi zakon o razvodu i svoju junakinju vodi kroz intrigantne epizode do novog braka. Osuda društva, njena ljubav prema prvom mužu, težak život u siromaštvu i nova prilika za Đovanu, grade bogat zaplet romana Posle razvoda.

Napisan vrhunskim stilom, sa svom lepotom deskripcije i dubinom psiholoških portreta seljana Sardinije, roman Gracije Delede se nadovezuje na klasični realizam devetnaestog veka i nagoveštava moderna strujanja u umetnosti romana.

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

Gracija Deleda je prva Italijanka koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost, 1926. godine.

Projekat izdavačke kuće Heliks podržan je od strane EACEA programa „Kreativna Evropa“.