Pletena muzika Zlatka Cvetkovića

Izložba tekstilnih instalacija “Muzika naše mladosti vol.1”, autora Zlatka Cvetkovića, otvorena je sinoć, 5. septembra u Kući Đure Jakšića. Izloženi radovi nastali su heklanjem, kukičenjem i pletenjem video i audio magnetnih traka.

Svako od nas ima muziku svoje mladosti, a za umetnika Zlatka Cvetkovića (1971) to su numere nastale tokom 80-ih i 90-ih godina. Nekadašnju muzičku eru, ali i aktuelni fenomen masovne kulture Cvetković kritički tumači svojim originalnim radovima.

Četiri instalacije nastale su heklanjem, kukičenjem i pletenjem na dve igle magnetnih traka iz 250 video i 50 audio kaseta.

Na ideju za svoje nesvakidašnje pletivo Zlatko Cvetković je došao još pre tri-četiri godine, krenuvši od svojih audio kaseta, muzičkih kompilacija koje je umetnik tada nazvao Muzika moje mladosti 1, 2, 3.

“To me je inspirisalo da razmišljam malo na jedan drugi način o muzici, o pločama i kasetama, koje su nam prodavali kao maglu nekada. Mi smo je skupo plaćali i ulagali u to. Kad napravite jednu vremensku distancu, shvatite da to nije bila prava stvar, već vam je to neko tada tako servirao”, o svojoj inspiraciji za izložbu “Muzika naše mladosti vol.1”, kaže Zlatko Cvetković.

Kao glavnog predstavnika te muzičke generacije i šou biznisa Cvetković izdvaja Madonu, čijem liku je i posvetio jednu svoju instalaciju.

Madonna, Zlatko Cvetković
Madonna, Zlatko Cvetković
Madonna, detalj - Muzika naše mladosti vol.1
Madonna, detalj – Muzika naše mladosti vol.1

Pored instalacije “Madonna”, tu su i instalacija “High Fidelity”, zatim rad “Jedna moja zvezda” (kombinovana tehnika) i objekat “Long Play” (kombinovana tehnika).

Upletena magnetna traka, koja u sebi sadrži davno zapisanu sliku i zvuk, reprodukovana je u sasvim drugačijem medijumu. Svetlucajući pod svetlošću reflektora i stvarajući fantastičnu igru senki, ona nam daje mogućnost da na svoj način pronađemo njenu novu vrednost i tumačenje.

Long Play, Zlatko Cvetković
Long Play, Zlatko Cvetković

“Uvek je to bio deo mog rada, da eksperimentišem sa prostorom i sa svetlom, koji mogu da izazovu senzaciju, a koju publika može da oseti i ponese iz tog prostora,” zaključio je umetnik Zlatko Cvetković.

 Za rad “Muzika moje mladosti” Zlatko Cvetković je nagrađen Prvom nagradom na izložbi TISO 2013 – oblast tekstil.

Priliku da pogledate izložbu “Muzika naše mladosti vol.1” imaćete do 16. septembra u Kući Đure Jakšića.

foto: Tijana Janković