Screen shot 2014 03 21 at 15.58.53

Otvorena izložba na Savskom šetalištu

Izložba na Savskom šetalištu – “Verski objekti u Beogradu – projekti i ostvarenja u dokumentima Istorijskog arhiva Beograda” otvorena je juče.

Javno preduzeće “Beogradska tvrđava” i Istorijski arhiv Beograda otvorili su  izložbu “Verski objekti u Beogradu – projekti i ostvarenja u dokumentima Istorijskog arhiva Beograda” na Savskom šetalištu u parku Kalemegdan. Izložbu je otvorio protojerej – stavrofor dr Radomir V. Popović, dekan Akademije Srpske pravoslavne crkve za umetnosti i konservaciju i v.d. direktora Istorijskog arhiva Beograda mr Dragan Gačić.

Izložba je posvećena arhitektonskom razvoju sakralnog Beograda i ima za cilj da se javnosti, kroz graditeljska ostvarenja, dočara njegovo kulturno-istorijsko ukrštanje kroz vreme i prostor, da se predstavi njegov multikonfesionalni i multikulturalni karakter, koji ga i danas čini znamenitim.

Na osam izložbenih postamenata, na 24 printa biće prikazana projektna i foto-dokumenta o verskim objektima u Beogradu, koje Istorijski arhiv Beograda čuva u svojim fondovima i zbirkama, a koja obuhvataju vremenski period od druge polovine 16. veka pa do pred sam početak Drugog svetskog rata. Predstavljeni verski objekti u Beogradu namenjeni su konfesijama zastupljenim u gradu – pravoslavnoj, katoličkoj, islamskoj, jevrejskoj, evangelistima, unijatima i budistima – i “pokrivaju” teritoriju Beograda na desnoj obali reke Save, kao i Zemun – staro utvrđeno naselje na desnoj obali Dunava prema Beogradu, i svedočanstva su da je Beograd istorijski uvek predstavljao važno versko sedište.

Istovremeno, raskrsnica i središte, Beograd je svoj multikonfesionalni ambijent sačuvao i do današnjih dana – jedni pored drugih, verski objekti u Beogradu sa svojevrsnim šarmom uspostavljaju različite dijaloge arhitekture, koji već nekoliko vekova uspešno koegzistiraju i daju jedinstvenu sliku grada, što upravo i jeste jedna od njegovih najlepših osobina – jedinstven spoj različitosti koji odoleva duhu vremena.

Izložba će biti otvorena do 20. aprila 2014. godine.