MiK A3 1 page 001

Edukacija muzejskih stručnjaka

Seminar „Muzej i komunikacije“ koji će biti održan od 2-4. novembra tekuće godine u Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu deo je redovnog programa Nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja (ICOM Srbija) koji za cilj ima edukaciju u muzejima.

Seminar u fokusu ima transformaciju muzeja zasnovanu na principima moderne komunikacije, odnosno sticanje novih znaja i veština neophodnih da taj proces rezultira kvalitetom prema svetskim standardima. ICOM je u saradnji sa svojim strateškim partnerom Artis Centrom iz Beograda, okupio tim vrhunskih stručnjaka u oblasti komunikacije i marketinga u muzejima.

Na seminaru čiji je pokrovitelj Ministarstvo kultur i informisanja republike Srbije, predavanja će držati: Milena Dragićević Šešić (Unesko katedra za kulturnu politiku i menadžment), Aleksandar Protić (Francuska Unesko federacija), Tijana Palkovljević-Bugarski (Galerija Matice srpske), Bjorn Stenvers (44 Official Amsterdam Museums), Tamara Ognjević (Artis Centar), Aleksandra Petrovski (Mondo), Robert Čoban (Color Press Group).

Polaznici seminara, njih 30, biće u prilici da prošire svoja saznanja u oblasti komunikacijskih strategija, muzejskog marketinga, interpretacije baštine, krizne komunikacije, korišćenja društvenih mreža i novih tehnologija, uticaja muzeja na oblikovanje kulturne politike i intrakorporativne komunikacije. Pored primera dobre prakse u procesu modernizacije domaćih muzeja, biće održan i okrugli sto sa urednicima i novinarima Color Press Grupe, medijskog partnera projekta, „Šta mediji očekuju od muzeja“.