gamma cas

Premijera: Gamma Cas

 

Komad ,,Gamma Cas” po tekstu Milene Minje Bogavac, u režiji Jelene Bogavac premijerno će biti izveden u utorak, 20. oktobra u Bitef teatru.

Rediteljka Jelena Bogavac prvi put je režirala ovu predstavu 2010. godine. Ova, eksperimentalna inscenacija bavila se pisanjem i čitanjem, pa su u njenom nastanku, kao izvođači, učestvovali brojni pisci i spisateljice. Među njima je bio i Jovan Ćirilov.

,,Jelena Bogavac i ja, već smo radile ovaj komad, u drugačijoj, konceptualnoj izvedbi. Nova predstava u izvesnoj meri nasledila je indentitet prethodne: neke elemente smo zadržale, ali smo uvele nove i razradile ih u saradnji sa kreativnim timom, glumcima i glumicama okupljenim oko programa Bitef zone. Predstava polazi od teze da je lično- političko, pa joj je cilj da publiku isprovocira na preispitivanje sopstvenog identiteta, odnosno: sopstvenih identiteta, bili oni lični ili kolektivni’’, naglašava Milena Bogavac.

U skladu sa nazivom Bitefove pozorišne sezone 2015/16 – ,,Identitet”, ,,Gamma Cas” je predstava koja pokušava da profiliše identitet i inspiriše gledaoce da sebi postave pitanje ,,Ko sam ja?”.

,,Gamma Cas je predstava o identitetu: nacionalnom, evropskom, ličnom, političkom, nasleđenom, stečenom… O uspomenama i prtljagu koji nosimo na svom životnom putu. To je predstava o granicama i načinima da se one pređu. To je, takođe, predstava o strahu od smrti i svemu onome što u životu radimo kako bismo savladali taj strah’’, pojašnjava Milena Bogavac.

Ovom predstavom, Bitef teatar nastavlja sa svojom tendencijom da angažuje mlade glumce koji nisu na stalnom angažmanu, a vredni su pažnje.

,,Mladi glumci su sa nama bili deo projekta socijalnog i pozorišnog oživljavanja Skvera Mire Trailović. Radili smo na predstavi kroz splet uličnih proba u kojima je moglo da učestvuje stanovništvo, obavljali dokumentarna istraživanja, beležili tuđe uspomene. Saradnja sa Kulturnim centrom Čekaonica formuliše ovu predstavu žanrovski zanimljivo jer su sa nama na sceni tri fenomenalna dzez muzičara. Gamma Cas je žanrovski sudar koji nastaje između dzeza, postdramskog pisanja Milene Bogavac i kvalitetnog dokumentarnog materijala kojim smo isprovocirane od strane lokalnog življa i ljudi koji su posećivali festival’’, kaže reditejka Jelena Bogavac.

U predstavi igraju: Dara Rančić, Aleksandra Veljković, Janko Cekić, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Uroš Novović, Uroš Mladenović.