8. Porodica ulje na lesonitu
Porodica-ulje na lesonitu

Osvajanje beline

Otvaranje izložbe “Osvajanje beline” slikara i pisca Cvetka Lainovića biće održano u utorak, 13. sepembra u 19h u Galeriji 212. Izložba će biti otvorena do 27. septembra 2016.

U Galeriji 212, u znak sećanja na slikara i pisca Cvetka Lainovića (1931-2006), biće predstavljen deo njegovog opusa koji do sada nije izlagan pred beogradskom publikom.

Izložba Osvajanje beline, obuhvatajući radove iz nekoliko decenija, pruža uvid u put umetničkog sazrevanja kroz potragu za jedinstvenim likovnim izrazom.

Lainovićevo Osvajanje beline može se pratiti od ranijih radova iz 1970-ih, gde kroz postepeno redukovanje likovnih elemenata slike, u traganju za istinom, odbacuje sve suvišno i dolazi do suštine, za njega osnovnog principa – bele boje i linije.

Lainović je imao neverovatnu energiju, duboku posvećenost slikarstvu, stvarao je u jednom dahu, bez prethodnih krokija, istovremeno i duhovito i promišljeno, nekada i sa dozom cinizma. Svet oko sebe sažimao je u slike postepenog nestanka prepoznatljivih oblika, svet koji je bio, i jeste potpun… samo sa belom bojom i linijom koja je prati. Svoju neposrednost i iskrenost nesebično je davao svima sa kojima se susretao, a kroz razne vidove umetnosti – slikarstvo i književnost – tragao je za istinom i suštinom. iz kataloga Maja Živanović