1. Ljuljaška ulje na platnu 70 x 90 cm 2015. e1424517203717

Montiljo: Nevidljivi svet

Izložba slikara Saše Montilja, pod nazivom “Nevidljivi svet”, biće otvorena 3. marta u 19h u Velikoj galeriji SKC-a. Radovi koji će biti izloženi rađeni su u tehnici ulje na platnu i nastali su u proteklih godinu dana. Osim slika, Montiljo će izložiti i svoje sove, oslikane cepanice.

Izložbu će otvoriti pisac Dragan Jovanović Danilov. “Nevidljivi svet” Saše Montilja čini petnaest slika. Izložba traje do 16. marta.

Nakon martovske izložbe u Beogradu, slike Saše Montilja biće izložene i u Nemačkoj u junu mesecu.

Likovni kritičar i teoretičar Dejan Đorić o slikarstvu Saše Montilja, kaže: “Na kraju sveta i vremena, u gnezdu okeana, množe se Montiljove vizije, slika je objava, ogledalo kosmosa i simbol večnosti, slikar se uznosi da bi mogao da vidi dalje i bolje. Njegove priče s plave planete su apsurdne ali uverljive. Slikarski se iscrpno, s pažnjom usmerenom na detalj, bogatstvo materije i likovno tkanje, ne ispuštajući nikad iz vida celinu, suočio s beskrajem, nesanicom, opasnošću i psihodelijom. Za Sašu Montilja umetnost je postala veliki izazov, duhovno putovanje i avantura ali nije izgubila poetičnost. Tako se zapravo vratila iz budućnosti.”

Saša Montiljo
Saša Montiljo je rođen 1978. godine u Beogradu. Slikarstvo je učio kod profesora Aleksandra Lukovića Lukijana. Član je ULUPUDS-a i ima status slobodnog umetnika. Do sada je ostvario preko 10 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Monografija njegovog slikarstva izdata je 2012. godine i obuhvata radove od 2000 – 2012. godine.