Noc konkvistadora e1435151668819

Jubilarna, 30. izložba galerije Dar Mar

U četvrtak, 25. juna, galerija „Dar Mar“ će proslaviti dva jubileja – otvoriće tridesetu izložbu u svom prostoru, i obeležiće ujedno deset godina saradnje sa slikarom Aleksandrom Cvetkovićem. Izložba „Aleksandar Cvetković – 10 godina u Dar Maru”, na kojoj će biti predstavljena slika „Noć konkvistadora“, biće otvorena u 19 časova.

Gostovanje Cvetkovića u „Dar Maru“ biće u znaku novog koncepta galerije po kojem se odabrani umetnik predstavlja jednim novim ili kapitalnim delom. Slika „Noć konkvistadora“, koja će biti prikazana na izložbi, nastala je kao svojevrstan omaž ciklusu „Prostor za konkvistadora“ na kojem je autor radio tokom osamdesetih godina prošlog veka.

Pored galerije „Dar Mar“, slike će biti izložene i u restoranima „Piazza“ (Karađorđeva 2-4 i Mileševska 54). Publika će moći da pogleda „Noć konkvistadora“ u galeriji „Dar Mar“ (Kraja Petra 44, Beograd) do 11. jula, radnim danima (osim ponedeljkom) od 11 do 14 i od 17 do 19 časova, i subotom od 11 do 14 časova, dok će četrnaest slika u restoranima „Piazza“ biti dostupne do kraja avgusta.

Izložba „Aleksandar Cvetković – 10 godina u Dar Maru” ima poseban značaj i simboliku kako za galeriju tako i za samog umetnika. Pre deset godina, 9. maja 2005. godine, „Dar Mar” je prikazao prvu izložbu u svom prostoru – „Konvoj – brodovi u magli” umetnika Aleksandra Cvetkovića. Iste godine u decembru, povodom trideset godina Cvetkovićevog stvaralaštva, u saradnji sa galerijom „Strategie Art”, priređena je izložba “Još jedno leto”. Sledi izložba „Zvezdane zaprege” 2007, a 2008. Cvetković sa dva rada i još petnaest autora učestvuje na grupnoj izložbi „Poljubac je susret najveći na svetu”, takođe u galeriji „Dar Mar”. Godine 2008. i 2009. predstavljene su još dve samostalne izložbe „Iz beležnice” i „Beleške iz peščare”. Galerija „Dar Mar” 2010. godine prikazuje dela dvanaest autora i gostuje u galeriji „Progres“, na velikoj izložbi slikara, vajara i keramičara, gde Cvetković učestvuje sa četiri rada.

„Cvetković je jedan od najznačajnijih slikara svoje, sada već srednje generacije, koja je našu savremenu umetnost trajno zadužila hrabrim likovnim idejama, držeći korak sa evropskom i svetskom likovnom kulturom.“ – Mića Popović, 1993. godine.

[su_box title=”Aleksandar Cvetković ” box_color=”#b8de61″ title_color=”#000000″]Aleksandar Cvetković je rođen 1947. u Aleksincu. Akademiju likovnih umetnosti završio je u Beogradu na odseku slikarstva, kao i postdiplomske studije 1975. u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Izlagao je samostalno i grupno više desetina puta u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada, od kojih izdvajamo i nagradu Oktobarskog salona 1977, nagrade na 10. i 16. Memorijalu Nadežde Petrović u Čačku 1978. i 1990, Zlatnu paletu za slikarstvo 1985, prvu nagradu Oktobarskog salona 1988, Politikinu nagradu 1990.[/su_box]

[su_box title=”Galerija „Dar Mar“ ” box_color=”#b8de61″ title_color=”#000000″]Galerija „Dar Mar“ u svom novom, izmenjenom konceptu od novembra 2014, publici prikazuje po jednu sliku sa ciljem da postavke izložbi prilagodi nevelikom prostoru galerije, kao i da samom posetiocu pruži priliku da jasnije, bez okolnih distrakcija, posvećeno sagleda jedno kapitalno ili pak prelomno delo u opusu umetnika. Ovakav koncept predstavlja ujedno i odgovor na hiperprodukciju kojom se galerije nadmeću za svoje mesto na tržištu, uprkos činjenici da zainteresovanih posetilaca ima veoma malo. Ideja galerije „Dar Mar“ jeste da vrati građane u galerije, stavljajući fokus na pažljivo odabrana umetnička dela.[/su_box]