Let’s call it Love

Izložba / projekat Breda Beban Let ’s call it Love /Nazovi to ljubav, koji partnerski organizuju Kulturni centar Beograda i Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, u saradnji sa Portalom za Jugoistočnu Evropu Seecult, održaće se u Likovnoj galeriji, galeriji Artget i galeriji Podroom od 3 – 26. aprila, a u Muzeju u Novom Sadu od 15. maja do 15. juna, da bi potom potom tokom jula – avgusta izložba gostovala u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci.

Na izložbi će biti prikazani radovi ove poznate jugoslovenske i evropske multimedijalne umetnice iz perioda 1992 – 2012 koji predstavljaju period stvaralaštva Brede Beban posle njenog emigriranja iz ratom zahvaćene Jugoslavije u Veliku Britaniju, pa sve do prerane smrti umetnice aprila 2012. Likovna publika u Beogradu i Novom Sadu imaće priliku premijerno da vidi serije fotografija, video instalacije i filmove koje je ova umetnica izlagala u najpoznatijim institucijama savremene umetnosti u svetu kao što su Tate Modern u Londonu, MOMA u Njujorku, Muzeju kraljice Sofije u Madridu i dr, za koje je dobijala prestižne nagrade i priznanja na savremenoj vizuelnoj sceni i na ugledenim filmskim festivalima u svetu.

BOva nesvakidašnja i reprezentativna izložba imaće i veliki broj pratećih programa: vođenja kroz izložbu, radionice za mlade, razgovore posvećene čestim boravcima Brede Beban u Beogradu gde je imala prvu samostalnu izložbu slika u Galeriji SKC 1984. godine, i učestvovala u snimanju više performansa za kulturnu emisiju „TV Galerija“ autorke Dunje Blažević krajem 80-ih. O Bredi će govoriti njeni beogradski prijatelji: video umetnica Dragana Žarevac, slikarka Marija Dragojlović, fotografkinja Goranka Matić, novinar Miroljub Marjanović, biće organizovano filmsko veče posvećeno filmovima koje su Breda i Hrvoje koautorski realizovali, sa uvodnim predavanjem likovnog kritičara Stevana Vukovića.

Izložba fotografija, video radova i filmova Brede Beban u Beogradu, Novom Sadu i Banja Luci na kojoj će biti prikazani radovi iz njenog londonskog perioda, predstavlja ujedno i najcelovitiji uvid u stvaralaštvo ove umetnice u našoj sredini i regionu nakon izložbi organizovanih tokom 2013. u Museo L’ Arte Contemporanea u Trstu, Photon galeriji u Ljubljani, Muzeju savremene umjetnosti u Rijeci i Muzeju savremene umjetnosti u Zagrebu.