MG 8434 e1433870703279

Kafkina kuća u Pragu

Na ovogodišnjem Praškom kvadrijenalu Srbiju će u okviru jedne od tema Kvadrijenala – „Politika“ – predstavljati rad „PROCES“ i to u dve kategorije – Sekcije zemalja i regiona (Nacionalna postavka) i Studentske sekcije.

Nacionalnu postavku čini niz umetničkih/autorskih projekata, koji će se nizati jedan za drugim, dan za danom, formirajući celinu kako na značenjskom tako i na tehničko-
produkcionom nivou.

Umetnici koji predstavljaju Srbiju u okviru nacionalne sekcije su Siniša Ilić, Kartakatag, umetnička grupa Diaprojektor, Vladimir Miladinović, Darinka Mihajlović i Draško Adžić, Andrej Nosov, Tijana Đuričić i Andrija Pavlović, Oliver Frljić, Tomi Janežič i Katja Legin, Dalia Dukanac i Ivan Jelčić.

Nastup Srbije inspirisan je fenomenom politike, tj. pozicijom i značajem politike u savremenom društvu, kao i relacijom koju politika uspostavlja sa umetnošću i kulturom danas. Istovremeno, postavka je posvećena ispitivanju pojma „proces“, shvaćenom u najširem smislu reči – od direktne reference na kapitalno delo Franca Kafke u čijoj kući se nalazi prostor izlaganja, preko shvatanja stvaralačkih procesa i procesualnosti u savremenoj umetnosti i kulturi, a pre svega u pozorištu i izvođačkim umetnostima, do uspostavljanja odnosa prema procesima koji određuju društveni, politički, ekonomski i ideološki karakter današnjeg sveta, i, posebno, Srbije u tom svetu.

Studentsku postavku pod nazivom „Proces ili šta je stvarno VAŽNO za mene“ čini perfomativna instalacija četrnaestoro studenata s različitih fakulteta i univerziteta u Srbiji koji, pomoću više od osamdeset ličnih predmeta – artefakata, u prostoru Kafkine kuće pričaju priču o formiranju identiteta – ličnih, grupnih i kolektivnih – nastalih pod uticajem političkih okolnosti.

Studentski autorski tim čine Natalija Bogdanović, Pavle Dinulović, Katarina Đorić, Iva Ilić, Dejan Kostadinović , Anđelka Marković, Sofija Mitrović, Vladan Perić, Nikola Radosavljević, Aleksandra Rakić, Vladimir Savić, Milica Stojšić, Luna Šalamon i Tamara Tomanić.

Organizatori nastupa Srbije na Praškom kvadrijenalu su Muzej primenjene umetnosti u Beogradu i Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju (Scen) Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Rad koji će predstavljati Srbiju na Praškom kvadrijenalu u obe kategorije nastao je kao ishod složenog višemesečnog stvaralačkog procesa, pa će pitanja razvoja, interpretacije i reinterpretacije radova, kao i načina njihovog predstavljanja ostati otvorena do trenutka susreta sa publikom u Pragu.

Praško kvadrijenale jedna je od najznačajnijih svetskih manifestacija posvećenih scenskoj umetnosti. Osnovano je 1967. godine, a danas predstavlja široku platformu za istraživanje različitih oblasti scenskog stvaralaštva – od artikulacije fizičkog prostora za igru i dizajna dekora, kostima, zvuka i svetla u pozorištu, preko umetničkih i kustoskih praksi iniciranih ukrštanjem i preklapanjem arhitekture, scenskih i vizuelnih umetnosti, do site- specific projekata i upotrebe prostora savremenog grada kao pozornice.

Praško kvadrijenale 2015. godine biće održano pod naslovom „Zajednički prostor: Muzika – Vreme – Politika“ (SharedSpace: Music – Wheather – Politics).