Ewa Borysewicz ToThyHeard 02

Decembar u galerijama Kulturnog centra Beograda

U četvrtak 17. decembra u 19 časova, Kulturni centar Beograda u svojim galerijskim prostorima otvara tri nove izložbe koje će biti otvorene za publiku do četvrtka 31. decembra. Radno vreme galerija je svakog od 12:00 do 20:00 sati, osim nedeljom.

U galeriji Artget

Serija fotografija SAFARI Milice Mrvić 

U pitanju je najnoviji ciklus kolor fotografija velikog formata inspirisan životinjama, i upotrebom njihovih šara u modi. Sve svoje talente umetnica je implementirala i u ovoj seriji, gde na pronicljiv način istražuje psihološku pozadinu ljudske potrebe za imitiranjem određenih životinjskih vrsta. Po pravilu su to divlje životinje: leopardi, tigrovi, gepardi… divlje mačke koje izazivaju strah, a strah je u ljudskoj psihi povezan s uzbuđenjem što sve zajedno kreira snažan erotski naboj. Dakle „ljudske” divlje mačke, suprotno od pravih, žele da privuku pažnju okoline i ukažu na svoju posebnost i važnost. Tu su i mnogo pitomije ali ništa manje prepoznatljive životinje poput zebre, žirafe, flaminga, koje ukazuju na pitomu prirodu ljudskih replikanata ali ništa manju potrebu za isticanjem u urbanom okruženju.

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda

Izožba Bojana Bema GODIŠNJA DOBA

Bојаn Bеm u nајnоviјеm ciklusu fоtоgrаfiја оstаје vеrаn izbоru mоtivа spоrtskih tеrеnа i prizоrimа koje je radio tokom prоtеklih gоdinа u mеdiјu crtеžа, slici, kоlаžu, pоslеdnjih gоdinа i vidеu. Nајnоviјi fоtоgrаfski rаdоvi prеdstаvlјајu istrаživаnjе nоvih mоgućnоsti mаnipulаciје slikоm, grаničnih оdnоsа аrtificiјеlnоg i аutеntičnоg, slikаnih slikа i snimlјеnih slikа, i u tоm smislu јеdnu nоvu pоziciјu umеtnikа u оdnоsu nа sаvrеmеnе umеtničkе prаksе. I kao što Oto Tolnaj navodi u uvodnom tekstu u katalogu: “I onda je nastupio stari-novi bemovski postupak. Digitalizovane slike podvrgavaju se novoj obradi. Posve podrobnoj. I upravo tada započinje i sa pročišćavanjem sivila unutrašnjih prostora. Kao da ih načisto briše gumicom. Izbeljuje. I iznova, sada već od sveopšteg sivila, od mišijeg i pacovskog sivila, preko čehovljevski sive (o kojoj govori Nabokov i, recimo, Handke), do metafizičke beline. Do bemovski nevinog sveta.”

U galeriji Podroom

Gostuje Poljska škola animacije – sledeća generacija

Autori projekta su Katažuna Surmač i Boguslav Zmudžinjski.  U pitanju su projekcije radova najmlađe generacije autora animiranog filma u Poljskoj. Program „Poljska škola animacije – sledeća generacija“, posvećen Poljskoj školi animacije, posmatra se kao kulturni i filmski fenomen, a ne kao obrazovni sistem. Program obuhvata najznačajnija ostvarenja izabranih autora, iako filmovi nisu nužno njihovi najnoviji radovi. Projekcije su podeljene u dva dela a prema prvim javnim prikazivanjima filmova režisera iz poslednje dve decenije. Dakle, oni se mogu nazvati jednom generacijom.