Mladen Vuruna Kutija sa fotografijama e1418829246917

Kutija sa fotografijama Mladena Vurune

Novi roman Mladena Vurune Kutija sa fotografijama, objavljen nedavno u izdanju Arhipelaga premijerno je predstavljen beogradskoj publici na književnoj večeri u utorak, 16. decembra s u Kući kulture Fakulteta za medije i komunikacije.

Kutija sa fotografijamaje odlično napisan roman o osamdesetim godinama kao deceniji uzleta i samozaborava, odrastanja i velikih očekivanja.

Prikazujući svoje junake koji se formiraju u tom dobu razapeti između potrebe za alternativom kao pobunom i pritiska sveprisutne ideologije, roman Mladena Vurune prikazuje i sporadične i udaljene tragove minule istorije koja će se njegovim junacima uskoro objaviti punom snagom.

Priča u romanu Kutija sa fotografijama kreće se u rasponu od slike Titove sahrane do slika mladalačkog života u Beogradu osamdesetih, od slika porodičnog vremena do slika ideoloških i svakodnevnih rituala toga doba.

Kutija sa fotografijama je uzbudljiva rekonstrukcija Beograda u doba novotalasnog entuzijazma i ekspanzije, ali se kroz iznijansirana i produbljena prisećanja junaka raspon pripovedanja kreće od šezdesetih, sežući čak do vremena Drugog svetskog rata, pa sve do istorijske i društvene drame devedesetih.

Pre dvadesetak godina Mladen Vuruna (1963) objavio je seriju zapaženih priča sa fantastičkim i krimi motivima objavljenih u vodećim književnim časopisima i u nekoliko antologija i panorama savremene srpske proze. Sada se u književnost vraća romanom napisanim sugestivnim stilom i retkom jezičkom koncentracijom kakvom se danas pišu samo pesme.