fbpx

Između crne kutije i bele kocke

Projekcija filmova, prikazanih u selekciji Art&Video na međunarodnom festivalu kratkog filma u Oberhausenu 2014, “Između crne kutije i bele kocke” biće održana u ponedeljak, 20. aprila u Galeriji Podroom. Ulaz je sobodan.

Organizatori festivala u Oberhauzenu za projekat Oberhauzen na turneji 2015,  napravili su izbor najzanimljivijih radova sa takmičenja prikazanih prošle godine u selekciji Art&Video Films sa idejom da ljubiteljima filma, gledaocima  koji retko ili nikada nemaju priliku da dodju na čuveni festival kroz celovečernji program pruže uvid  u savremeni trend koji dominira međunarodnim umetničkim filmom.

Pet filmova  Između crne kutije  i bele kocke potpisuju autori koji primenjuju široki spektar veoma različitih tehnika i estetika, a čiji su radovi  predstavljani podjednako u biskopskim salama  i na brojnim umetničkim izložbama. Reditelji se u svojim radovima suočavaju sa prošlošću i postavljaju jedno isto pitanje na različite načine: Šta preostaje?

Dok Lior Šamriz bukvalno i figurativno istražuje sliku jednog Berlina iz prošlosti, Jozef Dabering nam predstavlja na svojim izvanredno osmišljenim crno-belim slikama ljude kraj obale jedne italijanske reke koji su jednostavno preuzeli vlast nad krajolikom – bez obzira na njegovu nepristupačnost. Zemljište (La Estancia), dobitnik Gran prija grada Oberhauzena 2014. godine, prikazuje krvoproliće prouzrokovano borbom oko vlasničkih prava nad zemljom u Paragvaju koje je autor rekonstruisao kroz niz efektnih slika-prizora.

More Stories
Završeno jubilarno 15. Međunarodno takmičenje solo pevača “Lazar Jovanović”