I2 2 743 K e1413366760487

Beograd na fotografijama Riste Marjanovića

Izložba „Beograd na fotografijama Riste Marjanovića 1941–1945. godine“ biće otvorena povodom Dana Muzeja grada Beograda, a deo je proslave 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom rat, u sredu 15. oktobra od 19h u Konaku kneginje Ljubice. Autor izložbe je  Biljana Stanić – muzejski savetnik Muzeja grada Beograda.

Izložbu otvara Vladan Vukosavljević, Sekretar za kulturu Grada Beograda.

U Odseku za istoriju Beograda od 1941. godine u Muzeju grada Beograda čuva se 269 fotografija koje je snimio istaknuti fotoreporter Rista Marjanović.

Izložba povodom obeležavanja sedamdesetogodišnjice oslobođenja Beograda obuhvata prezentovanje više od stotinu najreprezentativnijih fotografija iz Zbirke Riste Marjanovića iz perioda Drugog svetskog rata i perioda od oslobođenja do proglašenja FNRJ.

[su_box title=”Rista Marjanović”]Kao polaznik Srpske crtačke i slikarske škole Riste i Bete Vukanović, učenik fotografskog zanata kod Milana Jovanovića, kasnije pariski fotoreporter i urednik časopisa Njujork Herald za Evropu, Rista Marjanović se pod različitim uticajima formirao u beležnika aktuelnih događaja sa osobenim ličnim stilom. Njegovi snimci govore sopstvenim jezikom, na prvi pogled deluju snažno, emotivno i uzbudljivo, a opet ne prenebregavaju osnovnu funkciju obaveštenja i dokumentacije. Veliki deo njegove karijere obeležile su ratne fotografije iz Prvog balkanskog rata i Prvog svetskog rata, a u ilegalnim uslovima rada Marjanović je nastavio da snima za vreme okupacije Beograda u Drugom svetskom ratu. Posle oslobođenja u gradu je snimao događaje za njegovu obnovu i formiranje nove vlasti, svoju karijeru nastavio je do penzionisanja u TANjUGU.[/su_box]

Fotografije su grupisane u pet tematskih celina.