The Butler 1

Istorijska drama „Batler“

Istorijska drama „Batler“ u režiji Lija Danijelsa, premijerno prikazana na FEST-u, na redovnom bioskopskom repertoaru biće od 20. marta.

Uloge tumače Forest Vitaker, Opra Vinfri, Vanesa Redgrejv, Robin Vilijams, Džejms Marsden, Liv Šrajber, Džon Kjuzak, Džejn Fonda, Alan Rikman, Maraja Keri, Leni Kravic i mnogi drugi.

Film je inspirisan člankom Vila Hajgoda iz 2008. objavljenog u Washington Postu koji se bavio realnim životom bivšeg batlera u Beloj kući, Judžina Alena.

Smešten u vreme burnih političkih previranja tokom 20. veka u SAD, film prati Sesila Gejnsa, afro-američkog batlera koji je služio u Beloj kući tokom sedam predsedničkih administracija u periodu od 1957. do 1986. Radnja počinje 1926. godine na plantaži pamuka kada mladi Sesil (Forest Whitaker) beži od tiranije na jugu Amerike u potrazi za boljim životom. Tokom mukotrpnog puta, on uči neprocenjive veštine koje ga dovode do životne prilike – pozicije batlera u Beloj kući. Dok predsednici dolaze i odlaze, Sesil i ostatak osoblja ostaju, služeći u pozadini kao tihi svedoci istorije i unutrašnjih dešavanja u Ovalnoj sobi. Bez obzira na lične stavove, Sesil ostaje privržen dužnostima u Beloj kući, ali tenzije u zemlji rastu i njegovi sinovi su pogođeni socijalnim i političkim nemirima tokom 60-tih i 70-tih godina. Stariji sin Luis odlučuje da upiše fakultet na jugu, kako bi mogao da postane aktivan član rastućeg pokreta za ljudska prava. Mlađi sin Čarli odlazi u Vijetnam. Supruga Glorija se opija kod kuće. Hvatajući se u koštac sa dešavanjima u porodici i boreći se sa savešću, Sesil se nalazi na raskrsnici nekada nezamislivih društvenih promena i moraće da odluči da li i on treba da preduzme neke korake na svoj način.

 „Batler“ će od 20.03. biti na redovnom repertoaru u bioskopima Cineplexx Beograd, Kragujevac, Podgorica, Arena Cineplex u Novom Sadu i KVart u Kraljevu.