fur free friday na trgu republike 425

“Fur Free Friday” na Trgu Republike

Petak, 23. novembar od 12-14h, Trg Republike

Petak, 23. novembar, u svetu poznat kao “Fur Free Friday” – početak Nedelje borbe protiv krzna, obeležiće udruženja Sloboda za životinje, Feniks i Ljudi za životinje na Trgu Republike, od 12-14h. Volonteri, u crvenim jaknama i rukavicama, jasnim porukama će ukazati na nepotrebno prolivenu krv životinja. Okupljenima će se preko megafona obratiti aktivisti, a građani će dobiti edukativne materijale.

Više od 55 miliona životinja godišnje strada na izuzetno surov način da bi neko ostvario profit, a vi nosili njihovu kožu preko svoje. Za izradu jednog kaputa potrebno je da se ubije: do 15 pasa, do 24 mačke, do 20 dabrova, do 22 lisice, do 30 rakuna, do 34 nutrije, do 40 oposuma, do 200 činčila, do 240 hermelina, do 400 veverica…


“Luksuzne, tople, lepo dizajnirane bunde iz najfinijih prodavnica i dizajnerskih modnih kuća imaju manje lepo poreklo. Pre nego što ih je slavni dizajner obojio u marinsko plavu ne bi li mu donele po komadu basnoslovnu zaradu, naručio je krzno koje mu je isporučeno u lepo upakovanim kutijama. Pre toga, za taj jedan komad, ubijeno je i više stotina malih nedužnih stvorova, ne retko na najsuroviji način, tačnije, guljena im je koža na živo a potom su, ako prežive taj čin, životinje ostavljane da umru u najgorim mukama. Da ne bude zabune, na ovaj način se prave i najpopularnije i ujedno i najružnije Ugg čizme. Nadam se da su konzumenti ovakve mode svesni da na sebi jednostavno nose leševe napaćenih životinja. Sramota me je što pripadam ovakvoj industriji.” 
– rekla je Ana Ljubinković, modna kreatorka.

“Prerada prirodnog krzna zahteva korišćenje kancerogenih hemikalija koje nepovratno zagaduju podzemne vode i ugrožavaju ljudsko zdravlje. Da li mora da bude tako? Naravno da ne. Za proizvodnju kaputa od veštačkog krzna potrebno je 60 puta manje energije nego za proizvodnju kaputa od krzna životinje. Ne postoji ni jedan razlog za proizvodnju prirodnog krzna osim ljudske pohlepe.” – kažu organizatori “Fur Free Friday”-a u Beogradu.

[box]Šta mi možemo da učinimo?

  • Ne kupujmo prirodno krzno
  • Edukujmo druge o surovosti krznarske industrije[/box]

“Fur Free Friday” u Beogradu podržali su prijatelji životinja iz sveta kulture i nauke.