Screen Shot 2015 05 07 at 14.50.01

Fotografije Sanje Knežević Jovanović

Izložba “Kamar” Sanje Knežević Jovanović otvorena je  7-30. maja u Galeriji Artget.

Sanja Knežević Jovanović je dokumentarni fotograf fokusiran na dugoročne projekte iz svakodnevnog života. U centru njenog rada nalazi se običan čovek, najčešće sa margina društva, nastanjen na neobičnim i neistraženim mestima. Rođena 1984. godine u Beogradu, a fotografijom je počela da se bavi u srednjoj Grafičkoj školi. Diplomirala je fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Branimira Karanovića. Redovan je saradnik srpskog izdanja časopisa National Geographic, a u decembru 2011. njena reportaža „Bračna lutrija“ osvojila je ”best edit“ za najbolju lokalnu priču među svim svetskim izdanjima ovog magazina. Bila je izabrana i za dva master klasa: World Press Photo u Berlinu 2010. i NoorNikon u Bukureštu 2011.

Protekle dve i po godine živela je u indonežanskoj prestonici Džakarti, odakle je krenula i posetila 9 zemalja u regionu Istočne Azije, fotografišući ljude i njihove raznovrsne kulture.
Učestvovala je na više grupnih izložbi i festivala u zemlji i inostranstvu i imala je samostalnu izložbu u Džakarti 2013. godine.
Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada: 1. nagrada na konkursu „100 NAJ“ časopisa ReFoto 2013; ”FotoDC“, 1. nagrada za portret, Vašington 2012; Najbolja medijska fotografija godine u Jugoistočnoj Evropi Agencije „Beta“ 2012; Najbolja fotografija godine, Press Photo Srbija 2010.

Članica je Upravnog odbora ULUPUDS-a (Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije) i ima status samostalnog umetnika.