MG 1947 1

Fotografije Nemanjе Marašа u Narodnom pozorištu

Tokom Festivala koreografskih minijatura biće otvorena izložba odabranih fotografija Apres Nemanje Maraša, primenjenog umetnika i profesora Instituta za umetničku igru, otvaranje je u u petak 3. juna  s početkom u 19 časova u foajeu ispred male scene “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu  (Francuska 3).

Apres (posle) je naziv projekta u kome autor izlaže svoje viđenje zabeleženo objektivom neposredno po završetku predstave.

Njegova ideja je da momentalno zabeleženim trenutkom, sačuva dragocen i neponovljiv izraz kojim igrači pokazuju emocije i umor posle odigrane predstave. Da bi se to ostvarilo, postavio je set iza scene (pozadina sa crnim zidom, što omogućuje hvatanje nesvesnog izraza kojim se otkrivaju osećanja fotografisane ličnosti.
“Euforija i neprimećivanje fotoaparata su obezbedili da se zabeleži dragocen trenutak spontanosti i da se prevaziđe promišljena poza i sačuva iskreno osećanje fotografisane ličnosti”, kaže Nemanja.

Neki su igrači preznojeni od igre, na drugima napor nije ni vidan, iako su proveli četiri fizički i psihički naporna sata ostvarujući glavnu rolu. Samo napeti mišići i naglašene vene svedoče o savladanom naporu.

Izložba sadrži četiri portreta igrača i čini samo deo projekta, čiji je kranji cilj Foto monografija, koja će biti prezentovana naredne godine na Svetski dan igre – 29. aprila 2017. godine.

Izložbu je pomogao Institut za umetničku igru iz Beograda.