Vikend francuskog filma

8-10. februar, Velika sala DOB-a

Dom omladine Beograda, Francuski Institut i Bioskop Fontana organizuju Vikend francuskog filma koji ovoga puta imaju za temu komediju. Od 8 do 10. februara biće prikazano pet premijernih filmova koji na jedan sveden, ali ipak informativan način ilustruju raznolikost stilova i tema u ovom žanru.

Od političkog humora, preko komedije apsurda i rafiniranih crnohumornih priča, pa sve do velikih «narodnih» komedija, Francuska komedija, koja ima i internacionalni uspeh, svakako je jedan od najvitalnijih žanrova ove velike evropske kinematografije. Cena ulaznice je 100 dinara.

Program:

Petak, 8. februar, 20:00
Film: “Imena ljudi” (Le nom des gens, 2010, 95′)
Režija: Mišel Lekler
Igraju: Žak Gamblen, Sara Forestije, Zinedin Sualem, Mišel Moreti

Ekstrovertna devojka Bahia Benmahmoud ozbiljno shvata svoj levičarski politički angažman i odlučuje da spava sa neprijateljima kako bi ih preobratila – neprijatelja je mnogo, budući da se okomila na čitavu desnicu. Uglavnom ostvaruje dobre rezultate, sve dok jednog dana ne upozna Artura Martena, diskretnog četrdesetogodišnjaka, koji se u životu strogo kloni rizika. Ona je uverena da je on sigurno pomalo fašista, čim nosi takvo ime. Ali imena ne govore sve i izgled često vara …

…Imena ljudi se nude kao laka komedija, ljubavna avantura puna ludosti i nežnosti, ali film istovremeno predstavlja i ogledalo stanja u kome se nalazi Francuska danas … (Positif)

Subota, 9. februar, 18:00
Film: “Luiza-Mišel” (Louise-Michel, 2008, 90′)
Režija: Gistav Kervern i Benoa Delepin
Igraju: Jolanda Moro, Buli Laners, Benoa Poelvord, Alber Dipontel

Vlasnik jedne fabrike vešalica prazni svoj lokal tokom noći kako bi ga premestio. Sutradan, revoltirane radnice udružuju se i investiraju svoje ušteđevine u cilju “likvidacije” nepoštenog gazde od strane profesionalnog ubice.

…politički opasan, nekorektan, smešan do suza, film ogoljava svet u kome živimo do urnebesne, tragične istine… (Paris Match)

Subota, 9. februar, 20:00
Film: “Poslednji sprat, levo pa levo” (Dernier étage, gauche, gauche, 2010, 85′)
Režija: Anđelo Ćanki
Igraju: Ipolit Žirardo, Felag, Ejmen Sajdi

Kao i svakog jutra, Fransoa Ečeverija, sudski izvršitelj, trebalo je da izvrši svoju dužnost u prigradskom naselju, da bi se potom vratio u svoj topli dom. Međutim, sudbina je htela drugačije… Fransoa je kidnapovan od strane oca i sina koje je trebalo da izbaci iz njihovog stana. Tri čoveka, zatočena na sedmom spratu solitera, opkoljeni od strane specijalnih jedinica policije koji misle da su u pitanju teroristi, moraće da nađu zajednički jezik kako bi se izvukli iz veoma neprijatne situacije…

…ozbiljna tema ali obrađena u žanru komedije, film pun apsurda, iznenađujućih situacija, pogađa pravo u centar… (Le point)

Nedelja, 10. februar, 18:00
Film: “Najlepši dan u mom životu” (Le plus beau jour de ma vie, 2005, 104′)
Režija: Žili Lipinski
Igraju: Elen de Foužerol, Džonatan Zakaj, Fransoa Berlean

Tridesetogodišnja Lola, koja se zanosi pričama o princu na belom konju, želi od svog partnera Artura konačan dokaz ljubavi: venčanje! Sudar Lolinih devojačkih snova i Arturovih antikomformističkih stavova komplikuje stvar do neslućenih razmera…

…šarmantna i penušava kao šampanjac ova neodoljiva komedija uspeva da osvoji u prvom redu zbog neverovatne energije glavnih glumaca… (Le figaro)

Nedelja, 10. februar 20:00
Film: “Svadba utroje” (Le mariage à trois, 2010, 100′)
Režija: Žak Doajon
Igraju: Paskal Gregori, Žili Depardje, Luj Garel, Agat Bonitzer

Pozorišni režiser organizuje sastanak sa protagonistima svoje nove predstave. Prisustvo njegove bivše žene sa njenim novim ljubavnikom i mlade saradnice stvaraju stvaralački i emocionalni vir iz koga je teško izaći.

….Erotski vodvilj sa čehovljevskim akcentima u kome reditelj uspešno prati igre ljubavi i slučaja… (Critikat.com)