image002 5

Milenijum u Beogradu u parobrodu

Titan nacionalne kulture Vladimir Pištalo,  književnik, predavač svetske i američke istorije u SAD, dobitnik NIN-ove  nagrade za ’’Teslu, portet među maskama’’, najčitanije knjige u 2009. godini, i priznanja ’’Miloš Đurić’’ za prevod poezije Čarlsa Simića, govoriće prvi put u UK Parobrod,  u petak, 3. juna od 19 h,  o svom romanu ’’Milenijum u Beogradu’’ (Agora, Zrenjanin-Novi Sad).

Prošlo je  već  šesnaest godina od  njegovog objavljivanja.   Osim autora, ovu nadrealističku, elegičnu odu  Beogradu,  iz perioda od  sahrane Josipa Broza Tita do bombardovanja  Srbije 1999. godine,  predstaviće  Predrag Koraksić Corax, karikaturista, Teofil Pančić,kritičar i esejista, Nenad Šaponja,urednik Agore i kritičar,  uz Katarinu Lazić, urednicu u Parobrodu.

Romansirani fragmentarni  pripovedni fleševi, nalik filmskim kadrovima, po modelu modernih bajki, ’’Milenijum u Beogadu’’ je osvrt istoričara iz Instituta za balkansku istoriju o prijateljskim i ljubavnim vezama tri generacije Beograđana. Pištalo  čuva od zaborava  sećanje  na vreme,  kada  su knjige Knuta Hamsuna ’’Pan’’ i ’’Glad’’ svedočile o tuči u tašmajdanskom parku, uz nadu da je tada Dositej Obradović iz raja vikao ’’Knjige, braćo knjige, a ne zvona i praporci!’’

’’Milenijum’’ je remek-delo koje podseća  da je  90-tih godina  na beogradskim radio talasima  osim Alfredove arije  iz ’’Travijate’’, o ljubavi kao krvotoku univerzuma, Ekatarina Velika pevala  ’’Glad ’’.  ’’Milenijum’’  govori  o vremenu  straha, stida i besa,  kada je istorija kucala na vrata sa pozivima za mobilizaciju, a iz tranzistora  Hrvata i Srba urlala  – ’’Azra’’.