Film Ćirilo i Metodije - slovenski apostoli

Film Ćirilo i Metodije – slovenski apostoli

Premijera dugometražnog igranog filma ,,ĆIRILO I METODIJE – SLOVENSKI APOSTOLI” zakazana je za 18. septembar u 20:30h u Sava Centru. Režiju filma, istorijsko-edukativnog karaktera, potpisuje češki reditelj Petr Nikolaev.

Povodom obeležavanja 1150 godina rada slovenskih apostola Ćirila i Metodija, nastala je ova drama, koja ciljano želi da ovekoveči njihov rad i značaj.

Osim veličine projekta, film je umnogome značajan zbog činjenice da su ga zajedno pomogli pravoslavna crkva i katolička crkva, kao i mnoge slovenske institucije kulture. Kvalitet i relevantnost filma postignuti su nesebičnom stručnom saradnjom autorskog tima filma sa poznatim istoričarima i predstavnicima crkvenih tela.

Sveti Ćirilo i Metodije rođeni su u devetom veku, a istoriji poznati kao značajni hrišćanski misionari. Njihovo delovanje je značajno uticalo na kulturni razvoj svih slovenskih nacija zbog čega su ih i zvali – slovenskim apostolima.

Reditelj filma Petr Nikolaev rođen je u Pragu gde je i završio Akademiju umetnosti. Svojim izuzetnim radom privukao je pažnju još studentskim projektima zahvaljujući kojim je zaslužio da postane prvi dobitnik „Maksim“ nagrade za najbolji studentski rad u istoriji fakulteta. Tokom karijere je živeo i radio u Francuskoj gde je, između ostalog, režirao i obrazovni program. „ĆIRILO I METODIJE – SLOVENSKI APOSTOLI” je njegov sedmi dugometražni film.