Spomenik Majklu Dzeksonu 1 e1409602619112

Gran-pri NAISA Borisu Milivojeviću

Za ulogu Marka u filmu Darka Lungulova Spomenik Majklu Džeksonu Boris Milivojević je dobio Gran-pri NAISA.

Žirijem 49. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu predsedavala je glumica Dragana Varagić a članovi su bili glumci Predrag Ejdus i Dubravko Jovanović. U obrazloženju žirija se navodi: „On je minimalističkim glumačkim sredstvima i prefinjenim osećajem za apsurdno, kreirao tragi-komični lik čoveka iz male sredine sa velikim problemima, koji sticajem nepredvidjenih  okolnosti, izrasta u romantičnog heroja.”

Primajući nagradu u ime Borisa Milivojevića, reditelj Lungulov je pročitao Milivojevićevu poruku: “Zahvaljujem publici koja je ostala da i po kiši gleda naš film, žiriju koji mi je dodelio nagradu i mom velikom prijatelju koji je možda i najzaslužniji za ovo. Čak u moje ime simbolično i prima nagradu – reditelj Darko Lungulov. Hvala svima i veliki pozdrav iz Grčke sa Naxosa.” Lungulov je dodao: “Žao mi je što Boris nije tu ali mi je velika čast i zadovoljstvo da primim najveću nagradu na glumačkom festivalu u ime glumca za koga sam i pisao ulogu i koga neobično cenim“.

Na Festivalu u Nišu, Milivojević je dobio i Nagradu kritike FIPRESCI Srbije. Žiri koji su činili novinari Milan D. Špiček, Dušan Cicvara i Slobodan Aranđelović u svom obrazloženju navodi: “Glavni junak filma Spomenik Majklu Džeksonu reditelja Darka Lungulova, Marko, dokazuje nam da se i u tranzicionim, surovim vremenima ne treba odricati sopstvenih snova i ideala. Lik Marka je na impresivan način odigrao Boris Milivojević.”

Ima simbolike u tome što je Boris Milivojević nagrade dobio baš na rođendan Majkla Džeksona.

Film Spomenik Majklu Džeksonu u distribuciju u Srbiji kreće krajem oktobra. Premijera je zakazana za 29. oktobar u Sava Centru.