film argo dugo cuvana tajna 388

Film Argo – dugo čuvana tajna

U bioskopima od 8. novembra

Glumac Ben Aflek već je poznat i po svojoj ulozi reditelja, u kojoj je prvi put zaigrao još 2007. godine u flimu Nestala. Da mu ovaj poziv ide od ruke pokazuje i novi film Argo. U ovoj uzbudljivoj i veoma napetoj drami, zasnovanoj na istinitom događaju iz 1979. godine, Aflek režira, producira i glumi. Film Argo, koji je u našim bioskopima od danas, 8. novembra, je ostvarenje o kome ćete razmišljati i nakon izlaska iz sale…

Filmovi koji su bazirani na istinitim pričama najčešće imaju velikog potencijala. Događaj s kraja sedamdesetih godina koji se odigrao u Iranu, a koji je opisan u filmu Argo, veoma je zanimljiva priča koja je na velikom platnu ponovo oživela kao jedna izuzetno uzbudljiva drama. Dovoljno je reći da je ovde reč o tajnoj operaciji koju je izvela CIA, a koja je otkrivena javnosti tek nakon dvadesetak godina, kada ju je obelodanio Bil Klinton.

„To je jedan od najboljih scenarija koje sam do sada pročitao. Uvek znam kada pronađem dobru priču, a Argo nisam mogao da ispustim iz ruku. Srećan sam što sam dobio priliku da ga režiram”. – rekao je Ben Aflek.

Radnja filma Argo počinje nemirima u Teheranu, izazvanim nezadovoljstvom lokalnog stanovništva politikčkim odlukama SAD-a. U opsadi američke ambasade određni broj diplomata biva otet, dok se odlučna dplomatksa šestorka snalazi, beži i skriva u kući kanadskog ambasadora. Kako i odbegli postaju «zatočenici», zbog opasnosti ne izlaze iz kuće, agent Toni Mendez dolazi na neverovatnu ideju kako da ih izbavi. Operacija spasavanja dobija ime Argo, po scenariju za naučno-fantastični film.

Kako «Holivud» spasava ugrožene diplomate istinita je priča koja, zbog svog pravog holivudskog zapleta, čini sjajnu podlogu za jednu ovakvu dramu.

U filmu Argo reditelj nas uvodi u priču brojnim opisnim kadrovima koji nam, na veoma filmičan način, dočaravaju vreme i mesto događanja. U nekim trenucima lagana radnja, a opet u sledećim burna i napeta, praćena momentima finog humora, čini ovaj film zanimljivim tokom čitavog njegovog trajanja. Nemiri, agresivnost i politička drama koja se odvija na ulicama Teherana, takođe je prikazana i u unutrašnjoj borbi i strahu protagonista.

Agenti, tajne operacije, situacije u zatočeništvu, izazivaju radoznalost kod gledalaca zbog svoje tajnovitosti i velike distance u odnosu na pojedinca koji živi svojim ustaljenim, mirnim životom. Izlet u priču koja pokriva sve to nesvakidašnje, a pritom koja je zansovana na realnom događaju, čini film Argo primamljivim i dobrim razlogom za posetu bioskopu.