Plan B Poster 2016

Festival subverzivnog filma “PLAN B”

Dom omladine Beograda pokreće novi festival posvećen gorućim globalnim temama koje se tiču svih nas, obrađenim u formi subverzivnih filmova. Festival subverzivnog filma “PLAN B” biće održan od 27. do 30 maja u Velikoj sali DOB-a. Cena ulaznice je 200 din.

PLAN B prikazuje provokativne i politički nekorektne dokumentarce i igrane filmove, koji se bave najaktuelnijim političkim i društvenim temama današnjeg sveta. U nameri da i u Beogradu otvorimo raspravu da li je drugačiji svet u kome svi živimo ipak moguć, domaćoj publici prikazaćemo filmove sa najvećih svetskih festivala: ostvarenja koja nam izbliza prikazuju ljude, dešavanja i pokrete o kojima svakodnevno slušamo u vestima i koji određuju i naše svakodnevne živote, a o kojima imamo zapravo vrlo površno znanje. Predstavljamo vam filmove koji nude umetničke, političke i životne alternative, te priliku da ih bolje upoznamo pre nego što ih čvrsto prigrlimo ili zauvek odbacimo.

Insajderska priča o tajnim momentima pregovora grčke Sirize sa svetskim kreditorima o dugu, u napetom političkom dokumentarcu “Ovo je državni udar”.

Potresni dokumentarac o maloj fabrici tekstila u Austriji, čiji su radnici žrtve globalnog kapitalizma.

Pogled “izlečenog” homoseksualca, sada vatrenog pobornika Putina i ruskog državnog kapitalizma, na dramatično društveno podeljenu Rusiju.

Napeta priča o političkoj borbi unutar EU za zaštitu privatnosti ličnih podataka evropskih građana.

Triler o francuskom novinaru koji ulazi u radikalnu islamističku terorističku ćeliju, koja priprema napad u Parizu – film koji je nagovestio napade iz novembra 2015, a čija je premijera trebalo da se desi na dan samih napada.

Retrospektiva radikalnog japanskog reditelja Adači Masaa, kome je japanska vlada oduzela pasoš u nameri da spreči njegovo delovanje.

Festival „PLAN B“, pored filmskog programa, predstaviće i burne tribine i razgovore sa zanimljivim gostima, o političkim pokretima i evropskim dešavanjima koja nude alternative globalnom neoliberalnom kapitalizmu, kao i provokativne umetničke instalacije Neona & Linncha (Sanje Stojkov i Vanje Vikala).

Dom omladine Beograda vas poziva na četiri dana radikalnog preispitivanja svetskog poretka i sopstvenih stavova i ubeđenja kroz filmove, tribine i izložbu.

Imate li svoj PLAN B?

FILMSKI PROGRAM:

PETAK 27.05.

20č Ovo je državni udar // This is a Coup, Grčka, 2015, režija Theopi Skarlatos
Insajderska priča o prvih 100 dana vlade Sirize: priča o političkim intrigama koje su Grčku dovele skoro do izbacivanja iz EU. Rediteljka je imala ekskluzivni pristup svim dešavanjima iza scene i svim bitnim akterima, poput Ciprasa i Varufakisa.

22č Sklonište // Shelter, Švajcarska, 2015, režija Fernard Melgar
Film prati život imigranata beskućnika koji tokom zime u švajcarskom gradu Lozana nemaju kuda nego da se sklone u prihvatilište. Pošto u prihvatilište ne može da stane više od 100 ljudi, osoblje svake vecečeri sprovodi selekciju ko može a ko ne može unutra. Oni koji ostaju napolju, čeka duga i hladna noć.
SUBOTA 28. 05.

18č Seks igra // Sex Game, Japan,1969, režija Adachi Masao
Adači Masao je jedinstveni revolucionarni umetnik, poznat po svojim tzv. političkim “pink” filmovima ali i po radikalnom aktivizmu. Ova retrospektiva bavi se njegovim stalnim istraživanjem revolucionarnog potencijalna filma. U filmu “Sex game” prepliću se seks i radikalne politike, a radnja je smeštena u uzbrukani Japan šezdesetih godina prošlog veka. Snimljen iza barikada tokom studentske okupacije Univerziteta, film promišlja značenje radikalizma.

20č Tokom godina // Over the Years, Austrija, 2015, režija  Nikolaus Geyrhalter
U zimu 2004, niko nije mogao da kaže koliko će još stara fabrika tekstila u malom austrijskom mestu da preživi. Kada se fabrika na kraju ipak zatvori, zaposleni počinju da žive radikalnu promenu svojih života. Globalni kapitalizam ostavlja neizbrisive posledice na intimne živote tekstilnih radnika.

23č Nema mesta za budale // No place for fools, Rusija, 2015, režija Oleg Mavromatti
Sergej Astahov je gej muškarac preobražen od strane ruske crkve i državne propagande u tvrdokornog pro-Putinovog aktivistu. Film isključivo čine uznemiravajući snimci sa Astahovljevog bloga. Ovaj dokumenatarc savremenog ruskog video umetnika Olega Mavromatija je radikalan pogled u današnju Rusiju i njene ideološke sukobe.

NEDELJA 29.05.

18č Japanska Crvena armija // Japan Red Army, Japan, 1971, režija Adachi Masao
Zamišljen kao objava novog svetskog rata, film beleži svakodnevnu banalnost vojnog treninga i priprema za veliku bitku. Suprostavljeni koncepti dugih kadrova Masaove teorije pejzaža sa militantnim jezikom objave sveopšteg rata predstavlja tenziju koju donosi revolucionarna borba celoj planeti.

20č Made in France, Francuska, 2015, režija: Nicolas Boukhrief
Sem, nezavisni novinar, odlučuje se da istraži sve prisutniji fenomen nezadovoljne omladine koja se priključuje islamističkim grupama u Parizu. Radeći inkognito, ubacuje se u grupu od četiri osobe zadužene da formiraju islamističku terorističku ćeliju sa ciljem da osmisle akciju napada na Pariz.

 

PONEDELJAK 30.05.

18č Ženska studentska gerila // Female Student Guerilla, 1969, režija Adachi Masao
Protestujući protiv ceremonije sopstvenog diplomiranja, 5 studenata uzima oružje u ruke i proglašava revoluciju. Ovo je pomalo komičan pogled na zajedničku borbu japanskih studenata 60ih godina prošlog veka.

20č Demokratija // Democracy, 2015, režija David Bernet
Film Demokratija otkriva mistični svet političkih zakulisnih radnji, lobiranja i nadmetanja oko novog zakona Evropske Unije o prikupljanju i čuvanju ličnih podataka. Mladi nemački aktivsta i član evrop- skom parlamenta, Jan Filip Albreht, zajedno sa EU komesarkom Vivijen Reding, pokušaće nemoguće – pobedu nad sirovim i netransparentnim sistemom političke moći.