Povampireni Majls

Festival fantastike – Povratak u bioskop 3

U sedam dana u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, 15-21. aprila, možete da pogledate 16 dugometražnih filmova i izbor kratkih iz celog sveta, da učestvujete na tri tribine, proslavite jedan jubilej i pogledate izložbu.

BEOKON je u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom prešao u formu žanrovskog filmskog festivala, koji se održava svakog aprila. Prošle godine se u priču uključilo i društvo Sakurabana kome je povereno da ponovo pokrenu prvu domaću žanrovsku konvenciju i pretvore je u prepoznatljiv brend.

Ove godine festival će otvoriti izložba environment concept arta / scenografskih skica Stevana Aleksića. Radovi koji će moći da se vide su svojevrstan predložak u okviru žanra fantazije i naučne fantastike. Takođe, autor će izložiti nekoliko plakata nepostojećih domaćih filmova, koji su omaž Jugoslovenskoj kinematografiji. Zbog trenutno aktuelnog rimejka Isterivača duhova imaćemo priliku da se podsetimo kako je izgledao original na filmskoj traci odmah nakon otvaranja.

Već prvog dana imamo tribinu Betmen protiv Supermena. Događaj će možda prerasti u žestok okršaj među fanovima Betmen franšize, samo pitanje je ko će pobediti, oni koji su za Majkla Kitona, oni koji su za Kristijana Bejla ili Ben Afleka. Čisto sumnjam da će se neko tući za Džordža Klunija.

U subotu su na repertoaru filmovi koji se bave putovanjem kroz vreme i predstavljanje domaćeg filma u izradi Ederlezi rising Lazara Bodrože. Nedelja je dan za animirane filmove Gvozdeni džin (1999) i Hevi metal (1981).

Istog dana imamo i specijalnu projekciju Šejtanovog ratnika povodom deset godina od premijere, posle koje će gledaoci imati priliku da pričaju sa ekipom filma.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Ponedeljak je postao standardni dan za ostvarenja iz ruske kinematografije, ovoga puta ćemo predstaviti dve ekranizacije romana braće Strugacki, Hotel „Kod poginulog alpiniste“(1979) i Pisma mrtvog čoveka (1986).

Utorak je rezervisan za azijski film, nakon filma katastrofe Kindžija Fukasakua Virus (1980) možete da učestvujete u tribini u organizaciji Sakurabane o popularnosti i uticajima anima devedesetih.

Za sve ljubitelje japanske animacije smo pripremili klasik Čelična krila svemirske armije Oneamisu (1987). Potom sledi dan za filmove o čudovištima, monstrumima i ostaloj bratiji. Oni koji su zaboravili a i oni koji nikada nisu gledali moći će da uživaju u verziji Ostrvo doktora Moroa iz sedamdesetih sa 35mm.

Festival zatvara dan posvećen žanrovskom filmu sa ovih prostora i festivalima iz regiona. Ove godine iz Slovenije nam dolazi GROSSMANN, FESTIVAL FANTASTIČNEGA FILMA IN VINA, najveći i najstariji žanrovski festival u Jugoistočnoj Evropi koji će nas počastiti izborom najboljih kratkih filmova fantastike, horora i apsurda iz proteklih jedanaest godina.

Autor: Nenad Bekvalac