Telo kao režim video konkurs e1421878608999

Februar u galerijama Kulturnog centra Beograda

U četvrtak, 5. februara u 19h, Kulturni centra Beograda otvara tri izložbe u svojim galerijskim prostorima. Muzičku podršku pružiće pijanistkinja Ana Kovačević. Sve izložbe su otvorene za publiku do 28. februara, a radno vreme galerija je od 12 do 20h, osim nedeljom.

U Likovnoj galeriji KCB-a videćete izložbu Milorada Miće Stajčića Snovi zaleđenog čoveka. U pitanju je skulporalna instalacija u prostoru. Umetnik se jezikom popularne kulture, duhovito ali i kritički bavi tradicijom američkog pop-arta i vizuelnom kulturom proizašlom iz produkcije crtanih filmova Volta Diznija. Kao svojevrsna istorija sećanja njegove skulpture popularnih Diznijevih junaka neuobičajeno velikih dimenzija asociraju na detinjstvo ali i na aktuelne socijalne fenomene. Mega-likove Paje, Šilje, Mikija koristi kao konkretne parabole u problematizovanju duhovnog stanja u neposrednom okruženju i široj društvenenoj zajednici.

U galeriji Artget, publika će moći da vidi izložbu fotografija U kaleidoskopu, iz selekcije Aleksandra Kelića, umetničkog direktora galerije Artget u 2014. godini. Autori izložbe su Gabina Fárová i Dragan Pavlović inače „spolužaci“, to jest kolege sa fakulteta. Studirali su fotografiju na FAMU (Akademija za film i televiziju) u Pragu krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina 20. veka. Nakon studiranja život svakog od njih vodi svojim putem da bi ponovo „ukrstili“ misli i ideje 2015. godine u galeriji Artget na izložbi „U kaleidoskopu“.

U galeriji Podroom predstaviće nam se čak 16 autora na izložbi Telo kao režim. U pitanju je projekat u nastajanju, što znači da je publika pozvana da kroz svoje prisustvo i posetu galeriji, kao i moguću interakciju sa radovima učestvuje u razvijanju i kreiranju ovog umetničko-istraživačkog projekta. Umesto tradicionalne prakse svečanog otvaranja izložbe, na samom kraju biće upriličena ceremonija zatvaranja koja će dati uvid u sve intervencije i rezultate nastale tokom izložbe.

Tokom trajanja izložbe biće organizovan bogat prateći program.

Autori i autorke: ARTTERROR, Marjan Andrejević, Isidora Bojović, Ana Đorđević, Olja Nikolić Kia, Nikola Knežević, Igor Koruga, Nataša Plum, Nada Pleskonjić, Jovana Sudimac, Branko Milisković, Nataša Teofilović, Zoran Todorović, Marko Tubić, Borjana Valčić, Srđan Veljović.

Kustos izložbe je Vladimir Bjeličić, kustoskinja saradnica Senka Latinović, a organizatori izložbe su IDAHO Belgrade i Kulturni centar Beograda. Projekat se realizuje uz podršku Koalicije za ravnopravnost KORAK.