DSC 5253 e1442929292346

BDP: Početak sezone Pozivom na pogubljenje

Upravnik BDP Slobodan Ćustić, na konferenciji za novinare, najavio je nešto agresivniju sezonu ovog pozorišta, a  koja počinje premijerom predstave “Poziv na pogubljenje” 8. oktobra.

Prema rečima upravnika Ćustića, BDP ide u pravcu igranja što više komedija na velikoj sceni. Pozorište ima oko 28 predstava, međutim  uglavnom su to one stare, a namera je da se izvode nove.

Slobodan Ćustić govorio je o i velikom uspehu, kako kod publike takao i kod kritike, ansambla Beogradskog dramskog pozorišta u Volkov teatru u Rusiji, gde je 21. septembra premijerno izvedan komad “Poziv na pogubljenje”, Aleksandra Červinskog, u režiji Bobana Skerlića. Podnaslov ovog 16. Međunarodnog Volkov festivala je bio “Ruska dramaturgija na svetskim jezicima”, a BDP je bio jedini učesnik iz regiona.

Boban Skerlić, reditelj predstave “Poziv na pogubljenej”, istakao je da su radili dugo, teško i naporno stvarajući groteskno delo po žanru. On veruje da su napravili važnu predstavu koja će naterati publiku da misli.

“Bavili smo se mislećim čovekom koji se trudi da misli i sačuva autentičnost u totalitarnom režimu, dok sagledava današnji svet kao pun nakaza” – rekao je gospodin Skerlić.

Ova predstava govori o manipulaciji, nedostatku empatije, bezdušnosti i cinizmu sistema, kao i o laži i prevari.

Slobodan Ninković, koji igra egzekutora, rekao je da će ova predstava  podeliti publiku, što je, po njegvom mišljenju, odlično.

“Nismo želeli da se dopadnemo, već da sprovedemo ideju oko koje smo se okupili, i to je pri našem izvođenju u Rusiji i bilo preoznato”rekao je Ninković, ističući naporan proces rada, ali s druge strane odličnu energiju koja se prepoznaje.

Ivan Tomić govorio je o sušutini njegovog lika, a to je zapravo mogućnost da se misli i oseća, kao i da se pruži otpor.

Ljubinka Klarić kaže da njen lik pripada nakazama koje nas okružuju, i da su to svi oni koji nemaju empatičnog stava i ponašanja.

Aleksandra Anja Alač smatra da je ovo veoma hrabra predstava, koja se bavi pitanjima slobode i istinske sreće.

Nakon premijere “Poziv na pogubljenje”, na maloj sceni biće izvedena predstava „Prazan grad“, u režiji Marka Manojlovića sa Stefanom Kapičićem i Mikijem Radonjićem.

Zatim, tokom februara, planirana je premijera predstave „Berlinski zid” na maloj sceni, a tokom meseca marta i predstava u režiji Egona Savina, pod nazivom  “Čovek, zver i vrlina”. U planu je i predstava Snežane Trišić, za koju su dva naslova u opticaju.

Najavljena je premijera “Ključevi za learha” u režiji Nataše Radulović, kao i komad “Zdravo za zbogom” (Pomorandža za zbogom) u režiji Aleksandra Dunđerovića, koja predstavlja porodičnu sagu, i aktuelnu savremenu temu.