Tribina ljubitelja istorije Beograda april2013 plakat

Arhitektura Dobrovićevog Generalštaba

Tribina ljubitelja istorije Beograda “Arhitektura Dobrovićevog Generalštaba od nastajanja do pitanja u godini 2013-oj” biće održana u ponedeljak, 1. aprila u 18h u Konaku kneginje Ljubice. Predavač je arhitekta mr Bojan Kovačević. Ulaz je slobodan.

Predavanje će biti propraćeno obiljem vizuelnog materijala o nastanku zgrada i njihovom originalnom stanju i izgledu.

Kompleks Saveznog Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Jugoslavije (sa svim varijetetima imena države i institucija čije je središte tu bilo) podignut je u periodu 1954-65. godine, na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Nemanjine, tradicionalnom središtu državnih zgrada Srbije i Jugoslavije u 19. i 20. veku. Na osnovu idejnog rešenja sa konkursa na kome je pobedio arhitekta Nikola Dobrović, realizacija projekta je, kroz programske i tehničke faze modeliranja, podrazumevala brojne nedoumice i proširenja ali, u svakom slučaju, ostajući u dominantnom pravcu Dobrovićevih intencija. Iako hermetične namene za ondašnje društvo, kompleks je sve vreme u arhitektonskom svetu čitave Jugoslavije, Srbije i Beograda bio cenjen kao apsolutno vrhunsko delo i domet graditeljstva na ovim prostorima. U NATO agresiji 1999. godine, iako ispražnjen i bez ikakve trenutne funkcije, u dva navrata je bombardovan i teže oštećen. Na osnovu aklamacijske inicijative arhitektonskog esnafa proglašen je za kulturno dobro 2005. godine.

Inicijativa za preispitivanje statusa Dobrovićevih zgrada otvorila je mnoga pitanja, neka od njih zadirući u temelje strategije kulture ovog društva i države.