Album izgubljenih snova

 

U četvrtak, 3. marta u 19:15 časova, O3one vam predstavlja Album izgubljenih snova,  redimejd kolaž Slobodana Šijana.

Slobodan Šijan je nagrađivani filmski reditelj, pisac i vizuelni umetnik, autor mnogih eksperimentalnih video radova, nekoliko najpopularnijih srpskih igranih filmova kao što je „Ko to tamo peva“, i niza publikacija i knjiga o filmu i vizuelnoj kulturi. Svojim poznatijim radovima iz oblasti vizuelnih umetnosti i književnosti, Šijan preispituje fenomen filma, pokretnih slika i fotografske (i digitalne) registracije i reprodukcije prizora.

Album izgubljenih snova predstavlja foto kolaž Vukosave Kujović, partizanke, učesnice NOB-a, koji je, uokviren heklanim stolnjakom, kao redimejd umetnički rad prepoznao njen sin – Slobodan Šijan. Specifičnost spojeva koji su ostvareni montažom slika u albumu, a potom i na zidovima galerije, proizvod su kompleksnog i nerazrešenog odnosa dva identiteta i statusne funkcije Vukosave – revolucionarke i samohrane majke, stuba porodice. Naime, ona se svoje lične aktivističke prošlosti graditeljke socijalizma nije odricala, ali ni težnje da prošlost ipak tretira kao zalog bolje budućnosti članova porodice.

Dva slikovna niza u međusobnoj tenziji koja prikazuje i prati ova izložba, odvojeni su tek ponegde tankim pausom ili se susreću tako što, na primer, preko slike sa nazivom „Razdragana mladost”, koja predstavlja veselu jugoslovensku omladinu koja uživa u blagodetima socijalizma, stoji zalepljena fotografija unuke vlasnice albuma snimljene u Diznilendu.

Izložbu u O3one galeriji možete pogledati do 16. marta.